Najavljeno ubrzanje žalbenog postupka za Kordića i Čerkeza

PRED žalbenim vijećem Haškog suda u predmetu Kordić-Čerkez u petak je održana statusna konferencija na kojoj je najavljeno ubrzanje žalbenog postupka koji traje već dvije godine i skoro uvođenje novih dokaza pronađenih u arhivama HIS-a, HVO-a i Armije BiH.

´Na današnjoj je sjednici izražen načelni stav suca da postupak ubrza jer je ocijenjeno da traje predugo´, rekao je Čerkezov branitelj Goran Mikuličić.

U veljači 2001., bivšeg potpredsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Darija Kordića Haški sud osudio je na 25 godina, a bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVO-a Marija Čerkeza na 15 godina zatvora za ratne zločine počinjene u hrvatsko-muslimanskom sukobu u srednjoj Bosni 1993.

U žalbenom postupku pojavilo se oko 40.000 stranica novih materijala iz arhiva u Federaciji BiH i RH te iz haških predmeta ´Kupreškić´, ´Blaškić´ i ´Hadžihasanović´. Tužiteljstvo je veliki dio tih materijala predalo braniteljima, temeljem odredbe 68. pravila postupka koje nalaže predaju dokaza koji bi mogli imati olakotni ili oslobađajući karakter.

Tužitelj je na današnjoj statusnoj konferenciji najavio da će do kraja mjeseca obrani predati posljednje dokumenate iz preostalih 20-25 svezaka materijala, te o tome izvijestiti Žalbeno vijeće.

Branitelj Darija Kordića, Mitko Naumovski i branitelji Marija Čerkeza, Božidar Kovačević i Goran Mikuličić rekli su da će ubrzo po primitku i obradi tih dokumenata Žalbenom vijeću podnijeti zahtjev za uvođenjem novih dokaza, prema odredbi 115. pravila postupka.

Odvjetnik Mikuličić izjavio je za Hinu da će obrana vjerojatno u ožujku podnijeti zahtjev iz pravila 115., te da u njemu mora dokazati kako joj ti dokumenti nisu bili poznati ni dostupni u vrijeme prvostupanjskog postupka i da su takve naravi da su mogli bitno utjecati na presudu.

Nakon što Žalbeno vijeće ocijeni utemeljenost zahtjeva zakazat će žalbenu raspravu, koja je danas najavljena za idući mjesec, a ukoliko ocijeni da priloženi dokumenti ukazuju na nužnost ponavljanja postupka može odlučiti da se suđenje ponovi u cijelosti ili djelomice.

Predsjedavajući ja na kraju statusne konferencije, koja se po pravilima suda održava svakih 120 dana, rekao kako se nada da će se sudionici postupka idući put vidjeti na žalbenoj raspravi a ne na novoj statusnoj sjednici.

Kordić i Čerkez dobrovoljno su se predali Haškom sudu, u 10-članoj skupini Hrvata iz BiH 6. listopada 1997. Pet i pol godina provednih u pritvoru uračunat će im se u kaznu.

Pročitajte više