Najmoćnije zemlje iz G7 zaustavile nekontrolirano jačanje jena

NAJRAZVIJENIJE države iz skupine G7 uspjele su zaustaviti jačanje jena, koji nekontrolirano raste u zadnjih tjedan dana. Nakon potresa i tsunamija očekuje se ogromna potražnja za domaćom valutom zbog obnove zemlje. Zadnje procjene govore da je japansko gospodarstvo izgubilo oko 200 milijardi dolara od prirodne i nuklearne katastrofe, a nekontroliralo jačanje domaće valute još bi im više naštetilo, budući da bi japanski proizvodi na stranim tržištima bili skuplji i manje konkurentni.

Baš zbog toga, zemlje G7 su sinoć najavile da će sve učiniti da spase jen od prekomjernog jačanja: rezultati su se vidjeli već jutros, kad se za dolar moglo dobiti 81,5 jena, a večer prije 79 jena. U odnosu na jen ojačao je i euro. Zaustavljanje rasta jena dobro je djelovao i na azijske burze, pa je Nikkei indeks porastao za 2,7 posto.

Jen je na sličan način jačao i nakon katastrofalnog potresa Kobeu 1995. pa burzovni analitičari i velike države iz G7 dobro poznaju mehanizme kojima bi stabilizirali japansku valutu i time spriječili dodatnu ekonomsku štetu.

Pročitajte više