Nove karte Zelandije: Otkriveni detalji potopljenog kontinenta ispod Novog Zelanda

Foto: GNS Science

ISPOD Novog Zelanda nalazi se ogroman potopljeni kontinent koji je pripadao istoj kopnenoj masi kao Antarktika i Australija.

Izgubljeni mikrokontinent Zelandija (Tasmantis, Novozelandski kontinent) odlomio se od Australije prije nekih 85 milijuna godina i na kraju potonuo ispod oceana, gdje je ostao skriven stoljećima, piše CNN.

Stručnjaci su sada objavili najnovije karte svojih istraživanja ovog podvodnog kontinenta kojim su nekoć lutali dinosauri i omogućili javnosti da ga praktički samostalno istražuje.

Karte dostupne javnosti

Novozelandski istraživački institut GNS Science jučer je objavio dvije nove mape Zelandije i interaktivnu web stranicu. Karte prikazuju oblik oceanskog dna i tektonski profil potopljenog kontinenta koji dodatno objašnjavaju nastanak novozelandskih vulkana, sedimentnih bazena i drugih geoloških obilježja tog područja.

Ljudi diljem svijeta sada mogu istražiti kontinent iz svojih domova jer interaktivna mrežna stranica prikazuje različite vrste karata Zelandije. Na primjer, ovim puten možete pronaći sve drevne i sadašnje vulkane na tom kontinentu.

"Ove karte prikazuju znanstvena mjerenja, ali i više od toga. Pomoću njih možemo komunicirati s kolegama, dioničarima, nastavnicima i javnosti", rekao je geolog Nick Mortimer, voditelj istraživanja.

94% Zelandije je pod vodom

Zelandija je nekada bila dio Gondvane, superkontinenta koji je u dalekoj prošlosti sadržavao mnoge današnje kontinente, poput Afrike i Južne Amerike. Prije otprilike 85 milijuna godina Zelandija se odvojila od Gondvane te je kao pomična kopnena masa veličine otprilike polovice Australije bila dom dinosaurusa i bujne prašume.

Milijunima godina kasnije tektonske ploče na Zemlji počele su se reorganizirati pri čemu je nastao i pacifički "vatreni prsten", pojas u Tihom oceanu gdje se nalaze najaktivniji svjetski vulkani. Stručnjaci smatraju da je u tom periodu dio Pacifičke ploče potonuo ispod kontinentalne kore Zelandije. Ovaj proces uzrokovao je odlamanja i potonuće mikrokontinenta.

Oko 94% Zelandije sada je pod vodom, ali neki njeni dijelovi i dalje su iznad kopna te sačinjavaju Novi Zeland i druge manje otoke. Najviša točka Zelandije je planina Aoraki, najviša planina Novog Zelanda, visine 3724 metra.

Još je puno nepoznanica o ovome kontinentu. Znanstvenici poručuju da će ažurirati karte i web stranicu s objavama novih istraživanja.

Najnovije karte Zelandije može pogledati ovdje.

Pročitajte više