Najstarija bonitetna kuća na svijetu zabrinuta sporim ekonomskim oporavkom Hrvatske

"POSLOVANJE u Hrvatskoj je i dalje rizično i to zbog smanjene kreditne aktivnosti banaka, većeg broja stečaja te prije svega - slabom ekonomskom oporavku", ocijenila je najstarija bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet u svojoj najnovijoj publikaciji "International Risk & Payment Review", a Hrvatska je i dalje ostala u razredu zemalja s blagim rizikom ulaganja.

Očekuje se daljnji ekonomski pad

Ova bonitetna kuća i dalje izražava zabrinutost zbog sporog ekonomskog oporavka Hrvatske te daljnjeg pada investicija i u javnom i privatnom sektoru koji iznosi 9,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Prema posljednjim dostupnim podacima čini se da je oporavak bio samo privremen pa se može očekivati daljnji ekonomski pad", piše D&B argumentirajući s podacima o padu industrijske proizvodnje kao i građevinskog sektora te daljnjem rastu nezaposlenosti. Također, zaključuju kako će Hrvatska puno skuplje refinancirati postojeći dug od 750 milijuna eura. 

Novi fiskalni zakon dobra je stvar

Među pozitivnim stvarima je ocijenjen novi Vladin fiskalni zakon, no nisu sigurni hoće li taj zakon ograničiti državnu potrošnju u ovoj godini. Također, primijetili su, kako Vlada i dalje gubi na popularnosti i to unatoč novim ministrima.

Pročitajte više