Najvažniji europski burzovni indeksi znatno pali

Foto: FAH

NAJVAŽNIJI europski burzovni indeksi u srijedu prijepodne znatno su pali, a najviše talijanski, gotovo 2 post, uslijed neizvjesnosti oko sastavljanja talijanske vlade i pregovora o trgovini između EU-a i SAD-a.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 11,30 sati u minusu gotovo jedan posto, pri čemu su gotovo svi sektori i sve važnije burze bile u minusu.

Talijanski FTSE MIB tako je u padu gotovo 2 posto jer se nastavila rasprodaja talijanskih državnih obveznica. Neizvjesnost oko stvaranja nove vlade već je izazvala potonuće tog indeksa za 5 posto od početka mjeseca te je na putu najlošije mjesečne izvedbe u zadnjih gotovo dvije godine.

Istodobno, londonski Ftse indeks spustio se 0,76 posto, na 7.817 bodova, frankfurtski DAX za 1,55 posto, na 12.966 bodova te pariški CAC za 1,9 posto, na 5.572 boda.

Najviše su pale cijene dionica proizvođača sirovina, u prosjeku za gotovo 2,5 posto.

Europski povjerenik za trgovinu izjavio je u utorak da napori koje EU poduzima kako bi uvjerio Washintgon da ne uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz EU čini se nisu urodili plodom. U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump izrazio je nezadovoljstvo nedavnim pregovorima između SAD-a i Kine.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica inženjerske grupe Weir Groupa, čija je cijena pala za 4 posto, nakon što je BNP Paribas srezao rejting te dionice.

Pročitajte više