"Najveća financijska garancija u povijesti"

NIJEMCI već oko tjedan dana žestoko kritiziraju Irce i Grke zbog davanja garancija za banke u nacionalnom vlasništvu, da bi onda povukli potez koji nadmašuje sve što je itko u Europi uopće mogao zamisliti – garantiraju svu ušteđevinu svih građana u njemačkim bankama.

Za takav potez Nijemcima je dovoljna jedna banka koja se nalazi na rubu propasti. Nakon sastanka na kojemu se dogovorilo 50 milijardi eura za spašavanje Hypo Real Estatea, Angela Merkel je zapanjila cijeli svijet jednom rečenicom, koja glasi: "Ovime poručujemo štedišama u Njemačkoj da su im novci sigurni".

Pridružio joj se i ministar financija Peer Steinbrück još je dodao "Štediše se ne moraju bojati da će izgubiti ijedan euro svog novca u banci".

Garantiraju, ali se nadaju da nikad neće morati ispuniti garanciju

Logika iza ovog radikalnog poteza je ponuditi garanciju koju se nikad neće morati zaista isplatiti. Ideja je stvoriti ozračje sigurnosti u kojemu štediše neće povući novce iz banaka, stvarajući tako paniku i dodatni kaos.

U Njemačkoj vlada trenutno garantira svakom štediši sigurnih 20 tisuća eura. To je novac koji ne možete izgubiti, bez obzira na to što će biti s bankom. Garancija koju je vlada obećala jučer se proteže na sve štedne, tekuće i žiro račune. Točna suma novaca koju njemačka vlada garantira trenutno nije poznata.

Preko bilijun eura

Ministarstvo financija prvo je spomenulo brojku od 568 milijardi eura. No, ona se odnosila samo na štedne račune. Jedan službenik ministarstva financija rekao je novinama "Süddeutsche Zeitung" kako će se raditi o svoti "značajno većoj od bilijun (tisuću milijardi) eura".

Financijski stručnjaci u Njemačkoj već tvrde kako je ovo najveća financijska garancija u povijesti čovječanstva, a komentatori se već šale kako nitko nikad nije obećao toliko novaca uz dvije tako šture rečenice kao što su one Angele Merkel i Peera Steinbrücka.

Odjek poteza

Njemački potez već ima posljedice na događanja diljem Europe. Austrijski ministar financija obznanio je kako vlada namjerava podići vlastite garancije. Austrijanci takmođer garantiraju 20 tisuća eura štednje u bankama, a o novoj svoti još nije bilo riječi.

Stranka liberalnih demokrata u Velikoj Britaniji zatražila je od vlade da prati njemački primjer. Njemačka je, kažu liberalni demokrati, europska financijska super sila, i kad ona krene nekim putem, drugi ju moraju pratiti. Britansko ministarstvo financija kaže kako trenutno razmatra odgovore na njemačku mjeru.

Danas je sastanak europskih ministara financija u Luksemburgu. Talijani će, piše nacionalna novinska agencija ANSA, tražiti ponovno razmatranje osnivanja europskog fonda za brzu injekciju novaca u posrnule banke. Nijemci tvrde kako su još uvijek protiv takvog fonda, ali prije dva dana bili su i protiv državnih garancija bankama.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više