Najveće otapanje ljeta: Grenland u jednom danu izgubio 11 milijardi tona leda

Foto: 123rf

NAKON višemjesečnih rekordnih temperatura jučer je grenlandski ledeni pokrivač doživio svoje najveće ovoljetno otapanje, izgubivši 11 milijardi tona oceanskog površinskog leda - što je ekvivalent količini vode s 4,4 milijuna olimpijskih bazena, javlja CNN.

“Grenlandska se ledena ploča obično topi tijekom ljeta, no ove se godine počela topiti već početkom svibnja. Zbog izuzetno visokih temperatura u posljednja tri mjeseca konstantno gubi ledeni pokrov“, rekla je klimatologinja Ruth Mottram s Danskog meteorološkog zavoda.

“Toplinski val“ na Grenlandu

Samo ovog srpnja ledena ploča na Grenlandu izgubila je 197 milijardi tona leda, što je ekvivalent količini vode s 80 milijuna olimpijskih bazena. Klimatologinja Mottram je za CNN rekla kako je u ovo doba godine očekivani prosjek gubitka leda između 60 i 70 milijardi tona.

Vremenski uvjeti koji su prošloga tjedna u Europu donijeli toplinski val sada su stigli na Arktik, gdje bi mogli pokrenuti jedno od najvećih otapanja na Grenlandu od 1950., kada se počelo s mjerenjem. Naime, znanstvenici su jučer zabilježili rekordne temperature od 2,7°C na 3000 metara nadmorske visine.

Mottram je dodala kako će se toplo vrijeme na Grenlandu nastaviti i tijekom nekoliko narednih dana, možda i duže.

Problem za cijeli svijet

Kao što smo već pisali, kada padaju toplinski rekordi na Grenlandu, to je svjetski problem. Grenland je dom druge najveće ledene ploče na svijetu, a kada se ona topi u velikim razmjerima, kao što se očekuje da će se dogoditi ove godine, dolazi do drugih posljedica. U pitanju je svojevrsna lančana reakcija koja se očituje u podizanju razine mora, ali i promjenama vremenskih prilika na svjetskoj razini.  

Glasnogovornica UN-ove Svjetske meteorološke organizacije Clare Nullis upozorava da je, kada dođe do probijanja temperaturnog rekorda, to obično za djelić stupnja, no sada je to probijanje premašilo tu razinu za čak dva, tri, pa i četiri stupnja, što je apsolutno nevjerojatno.

 

Pročitajte više