Najveći neradnici u HAC-u žale se Kosorici: Imamo previše zaposlenih!

"IMAMO previše zaposlenih", zavapila je Udruga branitelja i poštovatelja Domovinskog rata Hrvatskih autocesta u pismu koju su poslali Jadranki Kosor, a koje je ona proslijedila Kalmetinom ministarstvu. Činjenica je to koja se ne može osporiti; HAC ima gotovo 30 posto više zaposlenih nego što mu je potrebno.

Ali ono što se može osporiti je izvor ovog pravedničkog vapaja prema premijerki - Udruga branitelja i poštovatelja Domovinskog rata (što, usput rečeno, znači da ne morate biti branitelj kako biste postali član ove udruge). Upravo je "braniteljska" udruga u HAC-u leglo najvećih neradnika. Osnovali su je i iza nje stoje ljudi najodgovorniji za rapidni porast broja zaposlenih u Hrvatskim autocestama - direktor Stjepan Klarić, njegov zamjenik Željko Krapljan i Ivica Mlinarević, bivši član Uprave koji je nakon smjene zbog afera koje su potresali HAC dobio nešto niže rangiranu, ali ništa manje udobnu fotelju.

Oni koji su gomilali ljude sada shvaćaju da HAC ima viška zaposlenih

"Radna mjesta na kojima se efektivan rad mjeri u minutama naša su realnost, kao i sve posljedice koje iz toga nastaju", tuže se iz HAc-ove Udruge i ispravno primjećuju kako se višak zaposlenih najviše osjeća u administrativnom dijelu firme. No, pritom valjda zaboravljaju kako su za gomilanje zaposlenika najzaslužniji upravo njihove mecene Klarić, Krapljan i Mlinarević.

U vrijeme "stolovanja" ovog trojca u administraciji HAC-a praktički su izmišljenja administrativna mjesta raznih koordinatora, glavnih inženjera, suradnika u tehničkim jedinicama... Nije se stajalo na tome, nepotrebni radnici su se zapošljavali i na terenu pa su se tako, primjerice, osnivale vatrogasne postrojbe na lokacijama na kojima one zakonski nisu potrebne. Da niti ne spominjemo kako su poništavani natječaji unutar firme jer je netko od direktora želio "ubaciti" svog čovjeka iz vana.

Kako se ono dolazi do posla u HAC-u?

Index je i ranije opsežno izvještavao o tome kako se dobivaju radna mjesta u HAC-u: bilo preko stranačke veze (čitaj: HDZ-ove iskaznice) ili preko plave kuverte, nagomilani su radnici koji danas ništa ne rade. Zbog ovakve poslovne prakse u Hrvatskim autocestama Uskok je pokrenuo istragu koja traje već mjesecima, a u kojoj istražitelji ne zaobilaze ni spomenute funkcionere.

Pa ipak, HAC-ova Udruga (uglavnom) lažnih branitelja ima obraza zauzeti stav prve među jednakima i ukazivati na problem viška zaposlenih u Hrvatskim autocestama. Problem za kojeg su upravo njihovi šefovi najzaslužniji. Njihovi prijedlozi standardizacije i prihvaćanja europskih normi u HAC-u možda i ne bi bili loši da su razrađeni i kompetentno izloženi, ali ovako se teško otrgnuti dojmu da je priloženo pismo premijerki poslano jedino sa svrhom da otkaze izbjegnu oni koji ih najviše zaslužuju. "Vremena za odgađanje i čekanje nema", dramatično zaključuju HAC-ovi branitelji i poštovatelji. E tu ste već, gospodo, sasvim u pravu.

Pročitajte više