Najviša web kamera na svijetu: Pratite kako se topi led na "krovu svijeta"

OSVAJANJE najvišeg vrha svijeta obično podrazumijeva mjesece priprema i treninga, no talijanski znanstvenici su vam postavljanjem "najviše web kamere" na svijetu omogućili da osjetite život na "krovu svijeta" bez da otiđete iz svog doma. Fotografije sa web kamere možete vidjeti ovdje.

Nedavno su talijanski znanstvenici koji se bave proučavanjem globalnog zatopljenja na Himalaji instalirali kameru na solarni pogon. Kamera je postavljena na nadmorskoj visini od oko 5675 metara nadmorske visine s koje "puca" pogled na zapadni dio planine.

Puni se na sunčevom svjetlu preko solarnih panela

Kako bi bili sigurni da će kamera izdržati ekstremne vremenske uvjete na toj nadmorskoj visini, talijanski znanstvenici su unajmili njemačku tvrtku Mobotix da je izradi. Tvrtka tvrdi da kamera normalno radi i na temperaturama oko - 30 stupnjeva Celzijevih, a puni se na sunčevom svjetlu preko solarnih panela.


Uz fotografije, za koje znanstvenici tvrde da kamera šalje svakih pet minuta, no prateći vremena na fotografijama vidi se kako ta stanka zna biti i duža, stanica znanstvenicima daje podatke o temperaturi, vlazi i oborinama na planini, piše Slashgear. Kako se temperature u svijetu i klima mijenjaju kao rezultat globalnog zatopljenja, sve češće regije koje su najpogođenije tim promjenama su najteže za proučavanje zbog teških vremenskih uvjeta. No to se počinje mijenjati, zahvaljujući napretku tehnologije za promatranje, a to dokazuje i ova web kamera na Himalaji.

Ledenjaci na Himalaji bi se mogli otopiti do 2035. godine

Neki znanstvenici su predvidjeli da bi se ledenjaci na Himalaji mogli potpuno otopiti već do 2035. godine, a lokalno stanovništvo potvrđuje kako taj proces mijenjanja njihova okoliša gledaju iz dana u dan.

Pročitajte više