Nakladnici šokirani odlukom Ministarstva: Učiteljima dali pet dana za odabir knjiga

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa dalo je školama i profesorima samo pet dana za izbor udžbenika koji će se koristiti naredne četiri godine.

Iz dopisa Ministarstva ravnateljima, koji posjeduje Index, a školama je poslan 8. ožujka, vidljivo je kako im je rok za unošenje podataka o udžbenicima koje su izabrali 15. ožujka. Mali nakladnici su šokirani ovako kratkim rokom za odabir udžbenika te ističu da je ranijih godina taj rok bio otprilike mjesec dana, a po njihovim riječima, i to je bilo prekratko za upoznavanje s novim udžbenicima.

"Pogoduje se velikim nakladnicima"

Naime, profesori trebaju pregledati udžbenike i izabrati one koje smatraju najboljima. Očito je kako im pet radnih dana za to nije dovoljno, a na njihovim leđima je još i veći teret, jer ove godine moraju birati knjige koje će učenici koristiti iduće četiri godine. Problem za nakladnike predstavlja i to što je ove godine proces odobravanja udžbenika kasnio te nisu niti stigli otisnuti i podijeliti učiteljima ogledne primjere novih knjiga.

U razgovoru s jednim od malih nakladnika koji tiska knjige za informatiku doznajemo kako oni smatraju da skraćivanjem roka Ministarstvo direktno pogoduje uskom krugu velikih nakladnika koji su tu informaciju imali ranije te su bili spremni za podjelu udžbenika prije procesa završetka odobravanja. 

Kako pregledati 300 knjiga u pet dana?

Sada su učitelji stavljeni u nezavidnu situaciju, jer u samo pet dana morati pregledati 300 novih udžbenika, koliko ih je Ministarstvo odobrilo. Zanimljivo i da će im Ministarstvo e-maticu, internetsku stranicu na kojoj moraju upisati svoju odluku o udžbenicima, učiniti dostupnom od 12. do 15 ožujka što znači da će radno provesti ovaj vikend.

Pročitajte više