Nakon 19 godina: Grčka prihvaća ime Sjeverna Makedonija

ZAMJENIK grčkoga ministra vanjskih poslova Dimitris Drucas je izjavio da je Atena zbog rješenja 19-godišnjeg spora spremna prihvatiti ime Sjeverna Makedonija. "Ime Sjeverna Makedonija je sukladno s traženim uvjetima, smatra službena Atena", objavili su grčki mediji izjavu zamjenika ministra.

Drucas je dodao kako će makedonski premijer Nikola Gruevski morati, ukoliko odbije ponuđeno rješenje, Makedoncima objasniti zašto im je uskratio europsku budućnost. "Grčka želi rješenje, što prije. Sada ga možemo postići, ako Skopje pokaže političku volju", prenosi AFP Drucasovu izjavu.

Grčka i Makedonija su gotovo 20 godina u sporu oko imena, u kojem Atena vidi teritorijalne pretenzije. Upravo zbog spora s Grčkom, Makedoniji su zatvorena vrata i NATO-a i EU. Grčka je pretprošle godine u NATO-u iskoristila pravo na veto te Makedoniji uskratila članstvo, a bez poziva u NATO je Skopje ostalo u travnju prošle godine. Pitanje imena znatno je usporilo i pitanje Makedonijina pristupanja EU.

Makedonija je u listopadu prošle godine dobila dozvolu o začetku pristupnih pregovora s EU, na koju je čekala od prosinca 2005. godine kad je dobila kandidaturu za članstvo. Ipak, Makedonija još uvijek nije dobila datum začetka pregovora.

Pročitajte više