Nakon 27 dana sukoba, venezuelanska policija uspostavila kontrolu nad zatvorom

VENECUELANSKA policija je nakon 27 dana sukoba sa zatvorenicima napokon uspostavila kontrolu nad zatvorom El Rodeo istočno od Caracasa.

Preko 800 zatvorenika je odbacilo svoje oružje i napustilo zatvor u autobusima. Nakon što prođu liječničku kontrolu, bit će dislocirani i dva druga zatvora.

Sukob je počeo nakon što su policijske snage upale u zatvor kako bi okončale nasilni obračun među rivalskim bandama. Preko 25 ljudi je poginulo sredinom lipnja u sklopu napora da se uspostavi vlast nad cijelim zatvorom. Policija je s vremenom zauzela veći sektor zatvora u kojem su bile smještene tri četvrtine zatvorenika, ali su stotine drugih naoružanih zatvorenika kontrolirale drugo krilo zatvora. Nekoliko pokušaja pregovaranja s vođama dvaju zatvorskih frakcija nisu donijeli rezultate.

No danas su zatvorenici ipak pristali na predaju, nakon što su dobili garancije da će se poštovati njihova ljudska prava. "Sve smo ih uspjeli nagovoriti da odustanu od daljnje borbe. Danas slavimo trijumf mira, razuma i dijaloga", kazao je ministar unutrašnjih poslova El Aissami.

Pročitajte više