Nakon 554 dana neraspoređeni policajci još na Markovu trgu i traže pomoć

NERASPOREĐENI policajci koji na zagrebačkom Markovom trgu prosvjeduju već 554 dana danas su od Vlade i MUP-a ponovo zatražili da im predoče kriterije po kojima su udaljeni iz službe i zatražili da se riješi njihov status.

Povod za konferenciju za novinare je kažu godišnjica akcije specijalaca MUP-a koji su ih pokušali ukloniti s trga i ispred vladine zgrade.

Podsjetili su da su tada neki policajci prosvjednici i uhićeni. Pozvali su zastupnike Hrvatskog sabora da na posljednjoj sjednici ovog saziva koja je u tijeku potaknu raspravu o njihovu statusu.

Vođa neraspoređenih policajaca Filip Lacić istaknuo je da im, unatoč njihovim upitima, do danas nisu predočeni kriteriji na temelju kojih su udaljeni s posla. Ustvrdio je da njih i njihove zahtjeve predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Zlatko Tomčić i Ivica Račan bahato ignoriraju.

"Neka netko kaže što će biti s nama", poručio je Lacić dodavši kako im je strpljenje pri kraju i da se svakodnevno mole za rješenje svog problema.

Ističući ogorčenost naveo je da ne znaju koliko još mogu izdržati i ta u takvoj bezizlaznoj situaciji razmišljaju i o kolektivnom samoubojstvu.

Ogorčenosti u prilog naveo je da su nakon što su udaljeni s posla u MUP-u zapošljavani novi policajci, pa čak i bez kvalifikacije.

U policiji su ostali neki koji su se bavili kriminalnim radnjama - opljačkali benzinsku crpku i dilali drogu, ustvrdio je.

Po njegovoj procjeni trenutno je između 500 i 600 neraspoređenih policajaca, a u kapelici Sv. Sebastijana na smjene prosvjeduje njih tridesetak.

Njihov odvjetnik Berislav Živković podsjetio je na kronologiju, odnosno pokušaje da se pravnim sredstvima izbore za svoja prava.

Naveo je da je Upravni sud odbio njihovu tužbu. Objasnio je da se na to ne mogu žaliti jer ne mogu dobiti kriterije po kojima su dobili status neraspoređenih.

Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor pozvala ih je da ne poduzimaju drastične korake i izrazila uvjerenje da će im novi saziv Sabora pomoći da riješe status. "Znam da to nije lako, no izdržite još malo i budite strpljivi do 24. studenoga", poručila im je Kosor.

Podržala ih je i glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić rekavši kako postoji potreba za graničnim policajcima, pa vjeruje da će biti vraćeni na posao.

Svojom nazočnošću prosvjednike su podržali i saborski zastupnici HDZ-a Vladimir Šeks i Juraj Njavro, HSLS-a Željko Glavan i Hrvatskog bloka Ivić Pašalić.

Pročitajte više