Suđenje Ivi Sanaderu prekida se do 23. veljače

ISPITIVANJEM novih svjedoka danas se na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu. Danas su svjedočili bivši šef HERA-e Tomo Galić i bivši tajnik Damira Polančeca Zvonimir Novak. Trebao je svjedočiti i bivši državni tajnik Branimir Horaček, koji se nije pojavio.

Iduće ročište je 23. veljače.

Kronologija događaja:

10:24  - Današnja rasprava je završena. Iduće ročište se održava 23. veljače, kada će biti ispitan Zoran Marković. 24. veljače bit će ispitana Olgica Spevec. Polančec i Kulterer će svjedočiti početkom ožujka, a Robert Ježić će svjedočiti 8. ožujka.

10:15 - Galić tvrdi da je tijekom ljeta 2008. sudjelovao na sastancima na kojima se razgovaralo o izdvajanju plinskog biznisa. Na sastancima su bili prisutni i predstavnici Plinacroa, Ministarstva gospodarstva i Ine.

10:12 - Završeno je ispitivanje Novaka. Ispitivanju je pristupio Tomo Galić.

10:01 - Novak tvrdi da su Mađari izdvajanjem plinskog biznisa, koji im je stvarao gubitke, uvjetovali produženje određenih prava koja je Hrvatska imala u izvornom dioničarskom ugovoru.

9:47 - Ispitivanje preuzima obrana. Novak kaže da je osim članova povjerenstva na sastancima bio samo odvjetnik Marković.

9:45 - Kompanija za plinski biznis u prve dvije godine nekon izdvajanja imala bi gubitke od dvije milijarde kuna, kaže Novak. Tvrdi da nije bio na sastancima vezano za otkup Podzemnog skladišta plina Okoli.

9:44 - Zsolt Hernadi, Abel Galacz i Ilona Fodor na sastancima su sudjelovali s mađarske strane, kaže Novak.

9:42 - Sastanci o plinskom biznisu su se održavali u ljeto 2008. godine, kaže Novak. Tvrdi da ne zna točan broj tih sastanaka. Kaže da misli da se nisu vodili službeni zapisnici sastanaka.

9:40 - Novak kaže da je pozivao članove povjerenstva na sastanak na zahtjev Damira Polančeca, s kojim je dogovarao tjedni raspored. Kaže da je svjestan još nekih sastanaka s MOL-om koji su se ticali izdvajanja plinskog biznisa, a na kojima nisu bili članovi ovog povjerenstva.

9:38 - Novak kaže da je bio prisutan na jednom sastanku između predstavnika Vlade i MOL-a. Sastanak je vodio Vedran Duvnjak, jer je Polančec bio spriječen.

9:35 - Novak kaže da ima neka saznanja o pregovorima Vlade i MOL-a zato što je sudjelovao na sjednicama povjerenstva koje je Vlada osnovala za pregovore. Sjednicama je, kako kaže, prisustvovao u funkciji tajnika kabineta Damira Polančeca i na sjednicama je sjedio uz njega kako bi mu pomogao s tehničkim detaljima, ali nije bio uključen u rad povjerenstva.

9:33 - Prodanović je uložio primjedbe na zapisnik od srijede i četvrtka. Tražio je da se unesu dodatni detalji koje je Turudić previdio kad je konstatirao iskaze svjedoka.

9:32 - Ročište je započelo. Prvi će biti ispitan Zvonimir Novak.

Jučer su svjedočili bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak koji su bili članovi povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora o Ini između Vlade i Mola.

Nakon današnjeg ročišta, suđenje Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo i primanje mita u slučajevima Hypo i Ina-Mol prekida se do ožujka, jer sudac Ivan Turudić odlazi na operaciju.

Pročitajte više