Nakon deset godina, napokon je počelo suđenje Ivi Sanaderu

Foto: Hina

NAPOKON, nakon deset godina, počelo je suđenje Ivi Sanaderu za aferu HEP-DIOKI. Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu održano pripremno ročište bivšem premijeru Ivi Sanaderu i Robertu Ježiću. Obojica su odbacili krivnju.

Sanader je još 2012. optužen da je bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka poticao da tvrtki DIOKI Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je bilo odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika. 

Mravak je u tom slučaju priznao krivnju, no preminuo je prošle godine.

Tada je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković najavljivala kako će tražiti obustavu postupka zbog Mravkove smrti, a za optužnicu je, kako tvrdi, bilo ključno njegovo priznanje.

Prije nekoliko mjeseci zagrebački Županijski sud ponovno je potvrdio optužnicu protiv bivšeg premijera i nekadašnjeg vlasnika DIOKI-ja.

Peta optužnica

Inače, ovo je peta optužnica protiv Sanadera, a sud ju je potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunski svjedok tužiteljstva u slučajevima INA-MOL i Hypo, u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Robert Ježić nakon svjedočenja u ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media u rujnu prošle godine, nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje kada će državi uplatiti pet milijuna eura koje mu je, prema vlastitom priznanju, mađarski MOL uplatio za mito Sanaderu kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u INA-i.

>> Tko je Robert Ježić, moćni tajkun kojeg su štitili Sanader i Linić

"Vi stvarno niste normalni", poručio je Robert Ježić novinskoj ekipi koja ga je nakon svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu pitala kada će u proračun uplatiti novac koji je na račun svoje švicarske tvrtke navodno primio za Sanadera.

Obećanje da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura Ježić je dao još u listopadu 2012., kada je kao krunski svjedok ispitan u prvom postupku protiv Sanadera u kojemu je bivši premijer pravomoćno osuđen na 8,5 godina zatvora.

Promijenio priču

Iako je isprva govorio da će novac vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, kasnije je promijenio priču. Nakon što je presuda postala pravomoćna, iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je Ustavni sud ukinuo, izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Pročitajte više