Nakon godinu dana upozoravanja, HFP u čudu: Otok znanja ne može plaćati kredite

"HRVATSKI fond za privatizaciju (HFP) zaprimio je neslužbenim putem presliku poziva Privredne banke Zagreb za podmirenje dospjelih obveza koji ste uputili Otoku znanja. Iz navedenog proizlazi da ustanova Otoka znanja i njeni članovi nisu za mjesece listopad, studeni i prosinac prošle godine platili kamatu po dva odobrena kredita ni dospjelu glavnicu po tim kreditima", gotovo nevjerojatan je dopis jedne državne ustanove, a riječ je o Fondu za privatizaciju, upućenom Privrednoj banci Zagreb u kojem se traži više podataka o stanju kredita za Otok znanja, odnosno Hotele Koločep.

> In memoriam: Godinu dana nakon Meastra, HFP i dalje lovi u mutnom oko Otoka znanja 

> Umjesto na Skupštini predstavnici HFP-a završili u konobi?

> Otok znanja u moru optužbi Hrvatskog fonda za privatizaciju

Cijela priča ne bi bila toliko nevjerojatna da se iza svega ne krije scenarij napisan još prije godinu dana od strane miljenika Ive Sanadera i jednog od mladih lavova HDZ-a Siniše Grgića koji osim Otokom znanja drma i HTV-om budući da je član Vijeća HRT-a.

"Neslužbeno saznali"

Naime, u veljači prošle godine sve je krenulo, kada je jedan od trojice vlasnika Otoka znanja d.o.o. Željko Markota otkrio javnosti kako se sprema prodaja dijela nekretnina, prije dvije i pol godine kupljenih hotela od strane HFP-a, koje su trebala završiti kao vlasništvo tvrtke Chadelus d.o.o. iz Splita, i to bez pristanka Fonda. U javnosti je tada izašao ovjereni dokument o prodaji imovine splitskom ‘Chadelusu’ u vlasništvu Irca Arthura McQuade Hughesa koji će tvrtki posuditi 1,1 milijun eura uz "lihvarsku" kamatu od 15 posto.

Fond je tada bio u čudu, a danas, gotovo godinu dana nakon što je postalo jasno kao će Chadelus po kreditu sjesti na nekretnine Hotela Koločep budući da je sada i službeno objavljeno da ne mogu plaćati kredite, zbilja zvuči smiješno da se u obraćanju Privrednoj banci Zagreb, Fond, eto godinu dana nakon svega, obraća "kako su neslužbeno saznali".

Od znanja ni interneta

Za one koji možda ne znaju, Hotele Koločep prije nekoliko godina dobila je neprofitna ustanova "Otok znanja", a umjesto novca - nudili su projekte, odnosno brand. Ulaganja su bila pozamašna, barem na papiru, a temeljila su se na budućem poslovanju. Od 14 pristiglih ponuda izabrana je ona slabija, "Otoka znanja", pod izlikom da je riječ o prijelomnom trenutku privatizacije u Hrvata, iako su već tada neovisni mediji u Dubrovniku najavljivali prijevaru odnosno preprodaju.

"Otok znanja" obećavao je između ostalog i besplatan internet,  a danas Koločep ne samo da nije "online", nego nema čak niti liječnika iako je ustanova "Otoka znanja" potpisala ugovor s gradom Dubrovnikom i Županijom kako će iznaći sredstva za zdravstvenu zaštitu za otočane. Štoviše, od svih znanstveno-učilišnih programa koji su bili zacrtani u kupoprodajnom ugovoru održane su tek određene radionice za djecu u smislu glazbenog obrazovanja i glazbenih radionica. U ovom slučaju nestala je HDZ-ovska solidarnost budući je HDZ-ov dogradonačelnik Dubrovnika Antun Kisić javno kazao kako je "Otok znanja" od svojih obećanih programa ostvario svega 10 posto.

Polančec krenuo, pa stao

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec svojedobno je obećao da je, ukoliko "Otok znanja" ne preda jasne dokaze Fondu o ulaganju 201 milijuna kuna što proizlazi iz kupoprodajnog ugovora, Vlada spremna nakon tri godine hotele vratiti državi i ponovno raspisati natječaj.

No, umjesto svega najavljenog nije napravljeno ništa. Polančec se povukao, a iako je dobio poziv da bude prisutan na Skupštini društva u kolovozu prošle godine, Polančec je to odbio, a na Skupštini nisu bili ni predstavnici Fonda. Danas, tek valjda forme radi, Fond piše Privrednoj banci "u čudu" kako se kredit ne vraća. 

I. Ćimić
Foto: otok-znanja.hr/Arhiva

Pročitajte više