Nakon incidenta u riječkom zatvoru smijenjen šef osiguranja

Načelnik Odjela osiguranja u riječkom zatvoru Alen Razum smijenjen je nakon što se deset zatvorenika sinoć samoozlijedilo britvicama, izvijestio je danas ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Josip Hehet.

Hehet u priopćenju kaže da je Razuma razriješio dužnosti "jer su u dosad obavljenom upravnom nadzoru utvrđeni propusti u organiziranju službe osiguranja...", te zbog prikrivanja uporabe sredstava prisile. U priopćenju se ne pojašnjava u kojima se to slučajevima prikrivala prisila nad zatvorenicima.

Propusti se odnose na neprovođenje djelomične i temeljite pretrage zatvorenika i posjetitelja na propisan način, što je, kaže Hehet, uzrokovalo unošenje većih količina nedopuštenih stvari poput mobitela i droge.

Desetorica pravomoćno osuđenih zatvorenika sinoć se oko 20,20 sati samoozlijedila britvicama, izvađenima iz jednokratnih brijaćih aparata. Po riječima upravitelja zatvora Antuna Eržena, zatvorenici su si nanijeli rezne rane po podlakticama, a dvojica i po prsima i trbuhu, dok su dvojica i progutala britvice.

U zatvorskoj je ambulanti nakon njihova ozljeđivanja utvrđeno da su rane površinske, te im je pružena prva pomoć, a potom su odvedeni na pregled u KBC Rijeka i Sušak. Nakon pregleda svi su vraćeni u zatvor.

Eržen tvrdi da su da su zatvorenici kao razloge samoozljeđivanja naveli nezadovoljstvo uvjetima izdržavanja kazne.

Prije dva tjedna u tom je zatvoru, prema pisanju medija, kod zatvorenika pronađeno sedam mobitela. Kako bi ukazao na propuste zatvorskog osiguranja Eržen je tijekom radnog sastanka stavio nož pod grlo jednom od svojih suradnika. Taj je događaj izazvao negodovanje pravosudnih policajaca, sindikata, ali i ministrice pravosuđa.

Pročitajte više