Nakon Indexove priče ugostitelji traže najstrože kazne za posluživanje prstaca

Foto: Index

KOORDINACIJA ugostitelja Hrvatske najstrože je nakon Indexovog razotkrivanja još jednog restorana koji poslužuje prstace kritizirala očito ustaljenu praksu pojedinih ugostitelja da na svojim menijima kriomice gostima nude prstace, unatoč tome što je to najstrože zabranjeno zakonom, navode u priopćenju.

>>>VIDEO Restoran Laganini nam je poslužio prstace

>>>Index je dokazao da restoran Bonaca služi zabranjene prstace. Neće biti kažnjeni

"Taj je zakon donesen s jako dobrim razlogom, a izlov prstaca za posljedicu ima nedopustivo ekološko uništenje obale Jadrana. Tražimo da se vlasnike takvih ugostiteljskih objekata kazni sukladno važećem zakonu te da inspekcije i ostale nadležne službe temeljito provjere o kojim se sve objektima radi", ističu i napominju da "koordinacija pozdravlja nastojanje medija u razotkrivanju činjenice da neki ugostitelji i dalje poslužuju prstace pri čemu očito uživaju određeni stupanj zaštite državnih institucija".

"Takva praksa baca ružno svjetlo na čitavu ugostiteljsku struku u kojoj većina poštuje zakone i doista se trudi opstati na tržištu unatoč do sada teškim uvjetima za bavljenje ugostiteljstvom. Država treba osigurati ravnopravnu tržišnu utakmicu i najstrože kazniti one ugostitelje koji krše zakone usred Zagreba, pritom ne mareći za jadransku obalu koja zbog izlova prstaca trpi nesagledive posljedice. Na tržištu prosperirati i opstajati trebaju najmarljiviji radnici i najpošteniji ugostitelji, a ne lovci u mutnom koji ne prežu ni od čega", priopćili su iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske. 

Režu granu na kojoj sjedimo

„Tražimo da država uređuje poslovanje u ugostiteljstvu, jedino što želimo je da nam da realni zakonodavni i porezni okvir unutar kojeg ćemo moći poslovati i opstajati na tržištu. Smatram da se bavimo za Hrvatsku izuzetno korisnom djelatnošću, ali isto tako ne mislim da smo iznad zakona. Posluživanje prstaca u nekim restoranima smatram sramotnim i kao čovjek i kao ugostitelj te tražim da se ono najstrože kazni. Neprihvatljivo je uništenje jedine obale koju imamo radi profita pojedinaca. Dugoročno nam na taj način svima režu granu na kojoj sjedimo“, u ime Koordinacije ugostitelja Hrvatske izjavio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Priopćenje je uslijedilo dan nakon što je Index razotkrio još jedan zagrebački restoran koji poslužuje prstace - restoran Laganini u naselju Vrbik. U tom su nam restoranu poslužili prstace, što smo uspjeli snimiti, kao i prije dva mjeseca u zagrebačkom restoranu Bonaca. Kako bismo natjerali institucije da napokon počnu raditi svoj posao, dokaze o posluživanju prstacu u restoranu Laganini poslali smo svim nadležnim institucijama. Pet inspekcija je dan kasnije došlo u restoran. Kako su nam potvrdili u Državnom inspektoratu, pronašli su 118 jedinki prstaca i utvrdili niz drugih prekršaja.

Izlov zabranjen još 1995.

Index, naravno, neće stati s razotkrivanjem onih koji sudjeluju u uništavanju jednog od najvrjednijih organizama u našem moru.

Još 1. lipnja objavili smo članak s naslovom 'Ne budite snobovsko smeće, ne jedite prstace' te smo od tada u niz navrata kontinuirano ukazivali na štetu koja se čini nezakonitim izlovom prstaca jer se time nepovratno uništava kamena obala Jadrana. Izlov prstaca u Hrvatskoj je zakonski zabranjen još 1995. godine. Lom obale koji nastaje njihovim izlovom uzrokuje razaranje cijelog staništa životnih zajednica i nestanak autohtonih vrsta. 

Prijavite restorane koji poslužuju prstace na desk@index.hr ili u inbox na našim Facebook stranicama. 

 

 

Pročitajte više