Nakon loših rezultata na EU izborima grčki premijer raspisao parlamentarne

Foto: EPA

PRIJEVREMENI parlamentarni izbori u Grčkoj, čije je raspisivanje zatražio premijer Alexis Tsipras nakon poraza na izborima u nedjelju, održat će se 7. srpnja, rekao je u utorak vladin glasnogovornik.

"Premijer je odlučio organizirati izbore 7. srpnja kako ne bi remetio (školske) ispite", rekao je vladin glasnogovornik Dimitris Tzanakopoulos u razgovoru za mrežu Alpha.

Alexis Tsipras čija je stranka Syriza (ljevica) teško sankcionirana na europskim i lokalnim izborima u nedjelju, iste je večeri objavio da će raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Jačanje desnice u Grčkoj

"Nakon drugog kruga lokalnih izbora (2. lipnja) zatražit ću od predsjednika da odmah raspiše parlamentarne izbore", rekao je Tsipras u televizijskom nastupu.

Grčki mediji su do ponedjeljka nagađali da će se prijevremeni izbori održati 30. lipnja.

Syriza je na europskim izborima osvojila 23,7 posto glasova, a Nova demokracija (ND, desnica) više od 33 posto, pokazuju gotovo potpuni rezultati objavljeni na mrežnoj stranici ministarstva unutarnjih poslova.

Alexis Tsipras (44), kojemu mandat istječe u listopadu, jedan je od rijetkih predstavnika ljevice koji trenutačno obnašaju vlast u zemljama članicama Europske unije.

Pročitajte više