Nakon negativnih reakcija vodičkih vlasti skinuta mađarska zastava

PREDSTAVNICI mađarske tvrtke "Danuvius", koja je dobila koncesiju na marinu "Tribunj" u Tribunju na 30 godina i u njezino uređenje uložila 1,6 milijuna eura, skinuli su danas s jarbola u marini mađarsku državnu zastavu koja je bila podignuta uz hrvatsku zastavu za nedavna svečana otvorenja marine.

Mađarska zastava, istaknuta uz hrvatsku zastavu, zasmetala je članovima Poglavarstva grada Vodica i gradonačelniku Radi Ivasu pa je na sjednici Poglavarstvo zaključilo da je isticanje mađarske zastave u marini u Tribunju neprimjereno i nezakonito. S tim u vezi upućeno je i prosvjedno pismo javnosti.

Predstavnici "Dunuviusa" i zaposlenici tribunjske marine odmah su reagirali zatraživši mišljenje ministarstava vanjskih poslova i pomorstva, prometa i veza koja su im odgovorila da isticanje zastave bilo koje strane države nigdje izrijekom nije zabranjeno.

U priopćenju za javnost Mađari su se ispričali svim hrvatskim građanima čije je osobne i nacionalne osjećaje moguće povrijedila madžarska zastava istaknuta uz hrvatsku zastavu.

"Mađarsku zastavu istaknuli smo uz hrvatsku državnu zastavu", kaže se u priopćenju tvrtke "Danuvius", "zato što smo tako željeli zorno pokazati čvrste prijateljske odnose Mađarske i Hrvatske.

Mađarska je snažno podupirala hrvatsku borbu za slobodu i nesebično je pomagala Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Sada se ti prijateljski odnosi i uzajamno povjerenje oplemenjuju ulaganjima u hrvatski turizam od kojih i Hrvatska i Mađarska imaju izravnu korist i dobit. Dakle, nije nam bila namjera isticanjem mađarske zastave bilo koga vrijeđati ili bilo što insinuirati", stoji u priopćenju.

Kako je navedno, kad su vidjeli da vlastima grada Vodica, čiji predstavnici nisu došli na svečano otvorenje marine, smeta mađarska zastava, oni su je skinuli.

Pročitajte više