Nakon Sanadera u Saboru bi mogla svjedočiti i Jadranka Kosor?

IVO SANADER primio je poziv za svjedočenje pred Istražnim povjerenstvom za Inu. U Sabor je stigla povratnica iz pošte kojom je potvrđeno da je Sanader dobio službeni poziv, potvrdio je za Index HDZ-ov član povjerenstva Goran Marić.

"Mi smo pozvali sedam svjedoka, očekujem da se svi pojave i da se nakon toga završi posao", kaže Marić. Sanader je zadnji svjedok koji se mora pojaviti pred Povjerenstvom, a Marić očekuje da će se nakon njegovog iskaza podnijeti izvještaj Saboru.

"Teoretski postoji mogućnost pozivanja dodatnih svjedoka, ali mislim da do toga neće doći jer smo mi već obavili dobar posao", odgovara Marić na naše pitanje hoće li pred Povjerenstvo biti pozvani još neki političari (Jadranka Kosor, primjerice) ukoliko Sanaderov iskaz bude na tragu Polančecovog.

Podsjećamo, Damir Polančec je pred Povjerenstvom kazao kako je kompletni vrh HDZ-a, odnosno uži kabinet Vlade, znao za sva zbivanja oko privatizacije Ine i dodao da se osjeća "kao Josip, prodan u Egipat od svoje braće".

Maras: Možda ćemo zvati i Jadranku Kosor

SDP-ov član Povjerenstva Gordan Maras za Index je kazao kako će on svakako predložiti pozivanje dodatnih svjedoka ukoliko se nakon Sanaderovog svjedočenja za tim ukaže potreba. Na naše pitanje postoji li šansa za pozivanjem Jadranke Kosor, koja je i sama, prema Polančecovom svjedočenju bila uključena u privatizaciju Ine, Maras odgovara potvrdno.

"Neće biti potrebno pozivati premijerku Kosor samo da ona pred Povjerenstvom kaže je li ili nije znala za događanja oko Ine, ukoliko i Sanader kaže da je u sve bila upućena. Ali postoje neke druge stvari koje bi premijerka možda trebala razjasniti, poput ugovora koje je potpisala, ali i činjenice da je ona upravljala braniteljskim fondom koji je svoje dionice Ine prodao MOL-u", kaže Maras.

Nezapamćeni medijski interes

Spomenimo i da je Sanaderovo svjedočenje u Saboru izazvalo rijetko zapamćen medijski interes pa će broj akreditiranih novinara biti izuzetno velik. Zasad se još ne zna točna brojka novinara koji dolaze pratiti Sanaderov iskaz, ali poznato je da niti jedna televizija neće moći izravno prenositi svjedočenje bivšeg premijera, iako je za tako nešto postojao interes.

Pročitajte više