Nakon što je mirno slušao luđaka Vučića, Pupovac sad mirno može i na Bleiburg

Foto: Index/YouTube

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić jučer je u Nišu organizirao obilježavanje dvadesetogodišnjice početka NATO bombardiranja Srbije, na kojemu je glavna zvijezda naravno bio on sam.

Vučić je održao i suludi nacionalistički govor pun laži, manipulacija pa i non sequitura, u stanju srbofašističke vrućice koja ga je u jednom trenutku dovela i do toga da počne plakati dok je konstatirao da je bilo koji čovjek u kontekstu otadžbine - ništa. 

Vučićev nacionalistički nihilizam

Takav zastrašujući nacionalistički nihilizam i antihumanizam konstantna je srbijanske politike od uspona Slobodana Miloševića na vlast pa sve do danas, no Vučić kao da ima poseban talent da takav ljudski i politički horor formulira na svakome razumljiv način, pritom inzistirajući da je baš to patriotizam i pravednost. Vučić je, da ne okolišamo, totalni luđak te je više nego upitno svojim prisustvom dati legitimitet još jednom njegovom velikosrpskom mitingu na kojem nastavlja širiti suludi narativ o Srbima i Srbiji kao nevinim žrtvama cijelog svijeta, pritom - kao i u slučaju prošlogodišnjeg skupa u Vojvodini u povodu godišnjice Oluje - koristeći posljedice agresivne i zločinačke velikosrpske politike kao dokaz nepravde učinjene Srbima.

No baš kao i u Bačkoj Palanci, i ovaj put se u publici u prvim redovima mogao vidjeti Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, koalicijski partner vladajućeg HDZ-a i osoba kojoj se nadijeva neformalna titula lidera hrvatskih Srba. Ako je Pupovčevo prošlogodišnje pojavljivanje u Bačkoj Palanci moglo biti razumljivo, s obzirom na to da se komemorirala godišnjica Oluje (koliko god manipulativno), njegovo pojavljivanje u Nišu predstavlja neupitni i prvorazredni politički skandal. Pritom je tu možda i najmanji problem što je Vučić NATO savez u svojem govoru više puta opisao kao zločince, dok je Pupovac dok je bio koalicijski partner Ive Sanadera podržao ulazak Hrvatske u taj "zločinački" NATO. To je zapravo najmanje licemjerje koje je demonstrirano od strane predsjednika SDSS-a.

S kim si, takav si

Pupovac nije samo mirno slušao Vučićev luđački govor nego je svojim prisustvom legitimirao i istup Milorada Dodika, koji je u formalnoj funkciji predsjednika Predsjedništva BiH još jednom prijetio razbijanjem Bosne i Hercegovine. To je društvo koje si je Pupovac sam izabrao, baš kao što je u Hrvatskoj izabrao koaliciju s HDZ-om i Andrejem Plenkovićem, čovjekom koji je s premijerske pozicije vrijedno radio i radi na srozavanju demokratskih standarda i sloboda u Hrvatskoj.

S kim si takav si, a Pupovac - koji je nekoć govorio za sebe da je ljevičar! - je s Vučićem i Plenkovićem, bez obzira na povremene trzavice, te je presmiješno od njega i dalje slušati lekcije o antifašizmu kada stalno henga sa srbofašistima, genocidašima i de facto apologetima ustašluka s njihovim “dvostrukim konotacijama” i “osudom svih totalitarnih režima”.

Pupovčeva kloaka licemjerja i oportunizma dosegnula je novi nivo zaudaranja nakon njegovog današnjeg objašnjenja novinarima ispred Banskih dvora, nakon pomirbenog sastanka s Plenkovićem, o tome zašto je prisustvovao još jednom Vučićevom velikosrpskom mitingu. “Ja nisam išao zbog poruka nekih ljudi, nego zbog žrtava”, ispalio je Pupovac. 

Pupovčeve laži i muljaže

Novinari su ga pitali što misli o tome da je Vučić Oluju usporedio s Jasenovcem. "Mislite da Srbi mogu staviti Oluju u pozitivan kontekst?", odgovorio je protupitanjem Pupovac te nastavio: "Jasenovac je jedna historijska priča, a Oluja druga. Ja to nisam čuo to izjednačavanje. Ako me slušate pažljivo, što se tiče Jasenovca, mi u Hrvatskoj imamo problem. Bolje da se posvetimo tom problemu nego da se posvećujemo tome što je netko drugi iz susjedstva rekao.”

Doista je postalo nepodnošljivo slušati takve Pupovčeve laži i muljaže (kao i njegove prazne prijetnje da će napustiti koaliciju s Plenkovićem). Nema nikakve sumnje da je Vučić izjednačio Jasenovac i Oluju, doslovno ih je stavio u istu rečenicu kao nešto jednako, dokaze da cijeli svijet sustavno radi na istrebljenju Srba. Ako Pupovac to nije čuo, onda govor nije slušao, a ako nije razumio, onda je glup. No teško je povjerovati da nije ni slušao ni razumio Vučićeve riječi (Pupovac glup definitivno nije), što pak znači da se bezobrazno izvlači i laže. 

Trgovački antifašizam

Pupovac je napravio distinkciju između Jasenovca i Oluje kao dviju različitih “historijskih priča”, no ključna je karakteristika Vučićeva govora bila baš potpuni ahistorizam, izvlačenje svega iz historijskog i svakog drugog konteksta, ukidanje uzroka i posljedica. Po Vučićevom narativu Srbija već stoljećima mirno obrađuje svoj vrt i nikoga ne dira, a zlikovci joj stalno rade o glavi jer su u duši pokvareni. NATO se jednog jutra, eto tako, probudio i zaključio da ide bombardirati Srbiju.

U svojem u međuvremenu standardno patetičnom i beskrajno iritantnom stilu Pupovac je još docirao o tome da ima dovoljno problema u Hrvatskoj, pa zašto bi se uopće bavili Vučićevim ispadima, iako je njegovo prisustvo na niškom mitingu baš razlog zbog kojega se time moramo baviti. Pupovčevo očito licemjerje i njegov trgovački antifašizam - kojemu ne smeta što je Srbija četnike proglasila antifašistima - sigurno ne pomažu u tome da se u Hrvatskoj Jasenovac počne odgovarajuće obilježavati i da se konačno stane na kraj usponu ustašluka. 

Ustaški dernek na Bleiburgu

Najgori trenutak najnovijeg izljeva Pupovčeve sofisterije je pak tvrdnja da je on na Vučićev velikosrpski miting u Nišu išao “zbog žrtava”, a “poruke nekih ljudi” su posve irelevantne. Ako je to logika kojom se Pupovac vodi, onda se komotno u svibnju može uputiti i na ustaški dernek na Bleiburgu.

Jer po narativu koji nameću organizatori i pokrovitelji tog skupa - nota bene, koalicijski partneri Milorada Pupovca - koji europski mediji nazivaju “najvećim okupljanjem neonacista u Europi”, tamo se ide samo “zbog žrtava”, a sve ostalo je sporedno. I na Bleiburgu se njeguje besramno dekontekstualiziranje povijesnih događaja i falsificira povijest, baš kao što je Vučić učinio u svojem suludom niškom govoru, a razlika je samo u epitetima “hrvatski” i “srpski”, što može biti relevantno samo nacionalistima. Princip laganja i relativizacije u korist ustaške, odnosno velikosrpske zločinačke politike je isti. 

Milorad Pupovac - onaj koji šuruje i s ustašama i sa četnicima

Stari vic na pitanje kako bi se ustaša zvao da je rođen u Srbiji nudi odgovor “četnik.” Isto vrijedi i obratno.

Sada svjedočimo i koliko apsurdnoj toliko i gnjusnoj nadogradnji tog vica. Tj. kako se zove onaj koji šuruje i s četnicima i s ustašama? Odgovor glasi: Milorad Pupovac.
 

Pročitajte više