NAPAD U BERLINU Ovo su tri taktike u koje policija polaže sve svoje nade

Foto:FAH

POLJSKI vozač Robert Lukasz je u talijanskom Torinu nakrcao svoj šleper kvadratnim cijevima čija isporuka je bila planirana za utorak i krenuo put Berlina. Njegovo tijelo je pronađeno kao dvanaesta žrtva terorističkog napada na božićni sajam u Berlinu u slučaju u kojem ima puno neodgovorenih pitanja.

Ambasada izdala upozorenje

Upozorenja je bilo, japanska ambasada je izdala upozorenje te su Japanci, zbog upozorenja koja je izdala njihova ambasada, ostali u svojim domovima jer je bilo preopasno posjetiti božićni sajam. Prethodnih godina su već pokušani napadi na božićne sajmove te se pitanje je li trebalo postaviti betonske blokove kao zaštitu postavlja prekasno. U studenom je i američki State Department upozorio američke državljane da budu vrlo oprezni prilikom putovanja u Europu za blagdane, a naročito na božićnim sajmovima na kojima se okuplja velik broj ljudi.

Tijek događaja

Kamion je prošao sve, božićne štandove i kućice, ukrase i ljude. Zaustavio se 80 metara unutar ulice u kojoj je bio božićni sajam, skrenuo lijevo i zaustavio se u ulici Budimpešte. Državna krim policija i berlinska policija dolaze na mjesto događaja. Zbog sumnje na teroristički napad, pozvani su svi raspoloživi policajci.

Brzina kamiona je bila prevelika kako bi se pobjeglo pred njegovim kotačima. Policija je najprije pronašla 9 mrtvih. Broj je uskoro porastao na 11 mrtvih i 48 ozlijeđenih.

Oko 21.00 sat uhićen je prvi osumnjičenik. Nekoliko svjedoka je vidjelo osobu koja bježi s mjesta događaja, te su to dojavili policiji. U tom trenutku policija još uvijek nije bila sigurna radi li se o terorističkom napadu ili vožnji pod utjecajem alkohola.  Na kraju, broj mrtvih se popeo na 12 kada su u kabini kamiona pronašli Roberta Lukasza koji je bio izboden i upucan.


Identifikacija poljskog vozača


U kasnim večernjim satima utvrđen je identitet poljskog vozača. Vlasnik tvrtke kamiona čiji je vozač bio je ujedno i njegov rođak koji nije bio u stanju dati komentar. Njegova supruga emocionalno nije bila u stanju doći na identifikaciju tijela svog supruga.

Tek naknadno su primijećene neobične kretnje kamiona koje su zabilježene preko GPS-a, kretnje koje ne bi radio iskusan vozač kakav je bio Robert Lukasz. Svoju isporuku je napravio dan ranije i ostavio kamion blizu tvrtke za isporuku. Kratko prije 16.00 sati, posljednji put je razgovarao sa svojim rođakom Zurowskim, koji je vlasnik tvrtke za koju je radio. Poljski su mediji prenijeli kako je svom rođaku rekao da vidi samo muslimane. Poslije je došlo do logičnog objašnjenja te izjave, preko puta od tvrtke kojoj je izvršio dostavu i gdje je parkirao kamion, nalazi se berlinski ured za strance.

Tijek događaja od 16.00 sati kada se posljednji put čuo sa svojim rođakom, sve do 20.00 sati, kada je došlo do strašnog napada nije poznat. Njegovo tijelo je pronađeno u kabini kamiona poslije napada s brojnim ozljedama, ubodnim i prostrijelnim ranama, prema kojima se može zaključiti kako se borio za svoj život s teroristom koji mu je oteo kamion.
 
Tri izvora nade za istragu


U utorak ujutro policija shvaća kako nisu 100% sigurni da imaju pravog počinitelja. Na internetskim forumima pronalaze pozitivne komentare islamista o napadu, i pohvale za uspješan napad ali u tom trenutku još nitko nije preuzeo odgovornost.

Pakistanac koji je bio prvotno osumnjičen nije kriv, što je značilo kako njemačka policija ima naoružanog terorista u bijegu, budući da oružje kojim je ubijen poljski vozač nije pronađeno.

Policiji su u tom trenutku preostala tri izvora nade za rješavanje ovog slučaja: rezultati obdukcije poljskog vozača koji bi trebali dati više podataka o točnom vremenu ubojstva i preuzimanja kamiona od strane terorista; GPS podaci koje treba analizirati i tako dobiti više podataka o točnim kretnjama kamiona; DNK terorista koji treba izvući iz kabine kamiona i usporediti ga s bazama podataka.

Istražitelji se nadaju kako će im jedan od ova tri pristupa omogućiti identifikaciju točnog počinitelja.

Otvorena pitanja


Policija je prema analizi kretanja utvrdila kako je počinitelj na cesti bio duplo više nego što mu je bilo potrebno. Za put do mjesta božićnog sajma od mjesta na kom je bio parkiran kamion, potrebno je oko 15 minuta. Počinitelj se vozio pola sata, i kretao se okolnim cestama. Stoga policija vjeruje kako se radi o neiskusnom vozaču kamiona, koji si je uzeo vremena za isprobavanje vozila.

Za sada policija za počinjenje napada sumnjiči 24-godišnjeg Anisa Amrija, za kojim su raspisali tjeralicu i lije su dokumente pronašli u kamionu. Ipak, tek će dodatne analize potvrditi je li on zaista počinitelj.

Pročitajte više