"Napad u Madridu je poruka Al-Qaide, Italija sljedeća meta"

ATENTATI u kojima je u četvrtak u Madridu ubijeno 198 ljudi predstavljaju "poruku u ime al-Qaide", izjavio je u petak u Londonu duhovni vođa islamističke skupine al-Muhadjirun Omar Bakri, sugerirajući da bi Italija mogla biti sljedeća meta.

"To je poruka pristaša al-Qaide, u ime al-Qaide, upućena cijelom svijetu", izjavio je za AFP Bakri, jedan od utemeljitelja skupine al-Muhadjiruna, za kojeg se pretpostavlja da je povezan s čelnikom al-Qaide u Europi Abuom Qatadom.

"Al-Qaida nije više jedna skupina. To je postao fenomen muslimanskog svijeta, koji pruža otpor križarskom ratu Sjedinjenih Država protiv islama", rekao je Bakri.

"Iznenađen sam što španjolska vlada ne vodi računa o činjenici da islamisti u muslimanskom svijetu i Europi smatraju ove atentate velikom osvetom za grozote koje je Španjolska počinila u Iraku", rekao je Bakri.

On je dao naslutiti da bi Italija mogla biti sljedeća meta skupina koje podržavaju al-Qaidu u Europi, pozivajući se na priopćenje pripisano terorističkoj mreži, koje je objavio arapski list sa sjedištem u Londonu Al-Quds al-Arabi.

U tom priopćenju, dodaje Bakri, "obećane su tri operacije pod imenima vlak smrti u Španjolskoj, crni dim smrti u Italiji i vjetar smrti u Sjedinjenim Državama".

"Sve te operacije imaju ime i mislim da bismo trebali ozbiljno shvatiti prijetnje al-Qaide", upozorava Bakri.

Eta opovrgnula povezanost s napadima

Baskijska separatistička organizacija ETA u petak je u telefonskom pozivu baskijskom listu Gara, uobičajenom komunikacijskom kanalu te oružane baskijske udruge, opovrgnula "svaku odgovornost" za napade u Madridu.

"Organizacija ETA nema nikakvu odgovornost za atentate od četvrtka", kazao je neimenovani sugovornik koji se javio kanalu Gara i baskijskoj televiziji ETB.

Španjolski ministar unutrašnjih poslova Angel Acebes, upitan da komentira izjavu ETA-e, koja je bila data i za baskijsku televiziju ETB, rekao je kako "nije s njome upoznat".

U četvrtak je u priopćenju što ga je u Londonu primio dnevnik Al-Qods odgovornost za napade preuzela međunarodna teroristička mreža al-Qaida.

Acebes je u Madridu na konferenciji za novinare kazao kako nema "nijednog pouzdanog podatka" koji bi upućivao da se odgovornost za atentat pripiše "terorističkoj skupini islamističkog porijekla".

On je kazao da "glavni trag upućuje na ETA-u ali nije odbacio sumnje i na druge" skupine.

Pročitajte više