Belgija traži da se borbom protiv terorizma bavi Summit EU-a

BELGIJSKI premijer Guy Verhostadt zatražio je u petak od svog irskog kolege Bertiea Aherna, predsjedatelja Europskog vijeća, da na dnevni red predstojećeg summita EU-a 25. i 26. ožujka u Bruxellesu stavi borbu protiv terorizma nakon masakra u Madridu.

U pismu Ahernu, Verhofstadt predlaže stvaranje "obavještajnog centra Europske unije", što je prošli mjesec predložila i Austrija, ali je naišla na hladan prijem kod većine članica i kod irskog predsjedništva.

"Teroristički napadi 11. ožujka 2004. u Madridu su grozota. Svi smo izrazili suosjećanje sa žrtvama i njihovim obiteljima, solidarnost sa španjolskim narodom i njegovom vladom, kao i našu odlučnost da se borimo i pobijedimo terorizam", piše Guy Verhofstadt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Belgijski premijer, međutim, ističe da Europska unija kao cjelina mora "reagirati".

Prema Verhofstadtu, eventualni "obavještajni centar EU-a, koji bi okupljao obavještajne, sigurnosne i policijske službe zemalja članica, bavio bi se analizom prijetnji".

Austrijski ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser predložio je 19. veljače uspostavu "informativne mreže" unutar "svojevrsne europske CIA-e".

Izražavajući rezerviranost većine zemalja EU-a prema toj ideji, irski ministar unutarnjih poslova Michael McDowell odgovorio je da bi najprije trebalo "naučiti hodati prije nego što se krene trčati".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara