Napokon: Suđenje "Maestrovcima" u studenom

NAKON više od godinu dana od provođenja spektakularne policijske akcije Maestro, 5. studenog trebalo bi početi suđenje bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i odbjeglom poduzetniku iz BiH Svjetlanu Staniću. Kako je najavljeno, pet dana kasnije na klupi za optuženike trebalo bi sjesti i preostalih osmero optuženika iz slučaja "Maestro".

Podsjetimo, prošlog tjedna nakon petnaest mjeseci provedenih u pritvoru, iz zatvora u Remetincu pušten je Ivan Gotovac koji će se braniti sa slobode, a već prije odlučeno je da će se njemu i odbjeglom Staniću suditi odvojeno od ostalih. Za to suđenje određen je sudac Vladimir Pavleković, dok će ostatku skupine suditi poznata sutkinja Ivana Kršul.

Optužnicu protiv "Maestrovaca" podigao je USKOK u veljači ove godine, a desetoro hrvatskih državljana tereti se zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, izdavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne, udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Okrivljeni su Josip Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac, potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju te bivši djelatnik fonda Igor Petlevski, savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić, zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder, odvjetnica iz Buja Asja Piplović, njezin zagrebački suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić i poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više