Kroz menopauzu prolaze samo ljudi i neki kitovi. Zašto?

Foto: Shutterstock

Menopauza je rijetka pojava u životinjskom svijetu. Dokumentirana je kod samo nekoliko vrsta, uključujući ljude. To ima smisla, evolucijski gledano. Zašto bi životinje nastavile živjeti nakon što završi njihovo reproduktivno razdoblje? Znanstvenici su stoga htjeli istražiti kod kojih vrsta se pojavila ova rijetka biološka faza i zašto. Osim kod ljudi, menopauza je zabilježena i kod nekih ženka kitova zubana; poput orki, beluga kitova i narvala.  

Ženke kitova koje prolaze kroz menopauzu nemaju kraći reproduktivni životni vijek od drugih vrsta slične veličine. Dapače, žive oko 40 godina dulje. "Prethodna istraživanja o evoluciji menopauze uglavnom su se fokusirala na jednu vrstu, obično na ljude ili orke", rekao je bihevioralni ekolog Dan Franks sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji. 

"Ovo je prva studija koja je istovremeno proučavala nekoliko vrsta, a pokazuje da je menopauza evoluirala produljenjem životnog vijeka ženki nakon njihovih reproduktivnih godina, a ne smanjenim reproduktivnim životnim vijekom", dodao je.

Bake među kitovima 

Treba napomenuti da još uvijek ne znamo sve o načinu života kitova zubana jer ih je jako teško promatrati u prirodnom okolišu. No istraživanja su pokazala da menopauza pruža kitovima neke iznenađujuće prednosti. Zbog toga što među orkama postoje "bake", mladunčad u divljini ima veću stopu preživljavanja. 

Postoje dvije mogućnosti zašto je došlo do evolucije menopauze: ili je nastala zbog produljenja ukupnog životnog vijeka ili zbog skraćenja reproduktivnog perioda. Tek smo prije nekoliko godina otkrili da uz orke, kroz ovu fazu prolaze i bjeloleđi dupini, crni dupini, narvali i beluga kitovi.  

Stoga su bihevioralni biolog Samuel Ellis sa Sveučilišta Exeter i njegovi kolege proveli komparativnu studiju s raznim vrstama kitova i ustanovili da ženke kitova koje prolaze kroz menopauzu žive znatno dulje od ženki drugih sličnih vrsta, piše Science Alert.

Što je s mužjacima?

Zanimljivo je da mužjaci onih vrsta koje imaju menopauzu ne žive dulje. Primjerice, ženke orka prestaju se razmnožavati kad navrše 40 godina, ali mogu živjeti i do 90-ih. Mužjaci obično ne žive dulje od 60 godina. 

"Do evolucije menopauze i dugog postreproduktivnog života dolazi u samo vrlo specifičnim okolnostima. Prvo, vrsta mora imati društvenu strukturu u kojoj ženke imaju bliski kontakt sa svojim potomcima i unucima", navodi morski biolog Darren Croft sa Sveučilišta Exeter. 

"Drugo, ženke moraju imati priliku pomoći pri preživljavanju potomaka. Primjerice, poznato je da ženke kitova zubana dijele hranu i pokazuju, odnosno vode skupinu prema području s hranom kada je nedostaje", dodao je. Do sada nismo pronašli mnogo dokaza o menopauzi kod drugih kopnenih vrsta. "Fascinantno je da ovu životnu fazu dijelimo s taksonomskom skupinom od koje se toliko razlikujemo", kaže Croft. 

Istraživanje naziva The evolution of menopause in toothed whales objavljeno je časopisu Nature. 

Pročitajte više