Napredak u istraživanju cjepiva i u programu imunizacije

SVJETSKI su znanstvenici okupljeni u Chicagu izvijestili da su ostvarili napredak u ispitivanju cjepiva i u provedbi programa cijepljenja, potvrdivši djelotvornost cjepiva protiv virusa koji uzrokuje rak grlića maternice te nastavak cijepljenja protiv boginja, gripe i polija.

Rezultati ispitivanja djelotvornosti cjepiva protiv virusa koji može uzrokovati rak grlića maternice, koji su predstavljeni u utorak, potvrdili su zaključke prvog istraživanja iz 2002. i tako potaknuli autora istraživanja, dr. Johna Schillera da preporuči cijepljenje svim djevojkama kako bi se zaštitile od tog virusa koji se prenosi spolnim putem i jako je raširen.

Ispitivanje je pokazalo da je cjepivo tvrtke Glaxo SmithKline apsolutno uspješno protiv papiloma virusa u ljudi (HPV), potvrdivši slične rezultate dobivene pri ispitivanju konkurentskog cjepiva tvrtke Merck koji su već objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine.

"Budući da svake godine u svijetu ima petsto tisuća novih slučajeva raka grlića maternice, cjepivo bi za barem 70 posto moglo smanjiti broj oboljelih", kazao je dr. Schiller iz Američkog nacionalnog instituta za zdravlje. Prema njegovu mišljenju, cjepivo bi se na tržištu moglo pojaviti za tri do pet godina.

Znanstvenici okupljeni na najvećem svjetskom kongresu o zaraznim bolestima izvijestili su i o programima cijepljenja koji se trenutačno provode protiv boginja u SAD-u, protiv polija u zemljama u razvoju i gripe u visokorazvijenim zemljama.

Odgovarajući na pitanje o problemima na koje američke javne službe nailaze u cijepljenju osoblja u zdravstvu koje većinom odbija cijepljenje protiv bolesti koje su danas iskorijenjene, John Grabenstein iz sanitarnog stožera američke vojske kazao je da civilni zdravstveni sustav u Americi, za razliku od vojnog, nije centraliziran, pa se takva kampanja teže provodi.

Dr. Margaret Rennels sa sveučilišta Maryland u Baltimoreu, rekla je da danas prevladava težnja za cijepljenjem najmlađih, ali da logistički problemi u američkom zdravstvenom sustavu i količine cjepiva ne dopuštaju javnim službama da promiču sustavno cijepljenje sve školske djece.

Pročitajte više