NAPULJ: POČEO DVODNEVNI SKUP MINISTARA VANJSKIH POSLOVA EU

Ministri vanjskih poslova 15 zemalja Europske unije (EU) i deset budućih članica počeli su u petak u Napulju dvodnevni skup posvećen prevladavanju razlika oko budućeg europskog ustava. L

Dvodnevna međuvladina konferencija, kojom predsjeda šef talijanske diplomacije Franco Frattini, odvija se uz iznimne mjere sigurnosti, s oko 4000 policajaca i pripadnika antiterorističkih postrojbi razmještenih oko konferencijskog centra Mostra d'Oltremare u Napulju.

Najavljeni prosvjedi antiglobalista, koji su sada već redovita prateća pojava skupova EU, trebali bi se održati u subotu.

Ministre očekuje žestoka rasprava o nacrtu europskog ustava, koju Italija želi pozitivno zaključiti do kraja svog predsjedanja Unijom, tj. do kraja tekuće godine. Svakako će najspornije pitanje razgovora u Napulju biti glasačka prava sadašnjih i budućih članica EU-a, a slijedit će ga pitanja broja budućih europskih povjerenika i korištenje prava nacionalnog veta pri donošenju ključnih odluka Unije.

Španjolska i Poljska, tako, zahtijevaju da se primjenjuju glasačka prava dogovorena sporazumom iz Nice, što bi te dvije zemlje s velikim brojem stanovnika stavilo uz bok europskim "teškašima" Francuskom i Njemačkom.

S druge strane, manje zemlje Unije svakako žele zadržati pravilo da svaka zemlja ima najmanje jednog europskog povjerenika.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw unaprijed je odbio talijanski prijedlog da se pravo nacionalnog veta više ne primjenjuje u pitanjima europske vanjske politike.

Očekuje se, također, da će još jedno sporno pitanje - o naglašavanju kršćanskih korijena u nacrtu ustava, biti na dnevnom redu skupa u Napulju, koji se održaa tri tjedna prije summita Europske unije.

Pročitajte više