Naručitelj ubojstva Politkovskaje "izvan Rusije"

RUSKI vrhovni tužitelj i tajna služba FSB su nakon jučerašnjeg objavljivanja vijesti o uhićenju osoba osumnjičenih za ubojstvo novinarke Ane Politkovskaje objavili nove detalje istrage koji upućuju da bi cijeli slučaj mogao imati ne samo političku, nego i međunarodnu dimenziju.

Ana Politkovskaja, novinarka "Novaje Gazete", poznata po člancima u kojima je optuživala ruske vlasti za kršenje ljudskih prava i ratne zločine u Čečeniji, odnosno kao najžešća kritičarka predsjednika Putina, ustrijeljena je na ulazu u svoj moskovski stan u listopadu prošle godine.

Ruski disident Aleksandar Litvinjenko je nedugo nakon ubojstva izjavio kako je Politkovskaja imala kompromitirajuće dokumente o Putinu, a mjesec dana kasnije je i sam umro u Londonu od trovanja radioaktivnim polonijem.

Ruske vlasti su, pak, istragu intenzivirale na ruske i čečenske policajce koji su bili predmetom kritika u člancima zlosretne novinarke. Nakon deset mjeseci istraga je, prema riječima Jurija Čajke, vrhovnog tužitelja Rusije, kao egzekutore identificirala grupu na čelu s "moskovskim gangsterom čečenskog podrijetla", ali među čijim članovima su se nalazili umirovljeni ruski policajci i agenti FSB.

Sama FSB je jučer priznala da je 21. kolovoza uhićen njen bivši bojnik Pavel Rjaguzov.

Čajka tvrdi kako se tim ubojica sastojao od dvije grupe - jedne koja je novinarku nadzirala 24 sata na dan, te druge čiji je pripadnik ustrijelio novinarku. Taj egzekutor se, kako tvrdi Čajka, nalazi među uhićenima.

Politkovskaja, kako navode ruske vlasti, nije bila jedina žrtva ove grupe koju se povezuje s nizom naručenih ubojstava ne samo u Rusiji, nego i u Ukrajini i Latviji. Čajka je naveo da se istražuje njeno eventualno sudjelovanje u nikad razriješenom ubojstvu Pavela Hlebnjikova, glavnog urednika ruskog izdanja časopisa "Forbes" koji je stradao u srpnju 2004. godine.

Čajka je rekao kako je još prerano govoriti o motivu zločina, ali da je jasno da su se njime okoristili "samo osobe koje žive izvan ruskih granica" te kojima je u interesu "srušiti ustavni poredak" i vratiti se na vremena kada su Rusijom upravljali "oligarsi".

Francuski "Le Figaro" je, izvještavajući u slučaju, rekao da je Čajkina izjava upućena prema Borisu Berezovskom, nekoć svemoćnom "oligarhu" koji danas živi u izgnanstvu i koji godinama optužuje Putina kao bezdušnog diktatora.

D.A.

Pročitajte više