NASA BI POSLALA ROBOTA U POMOĆ HUBBLEU

Američka svemirska agencija razmišlja o lansiranju robota koji bi spasio svemirski teleskop Hubble.

U utorak je Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) od znanstvenika i tvrtki zatražila prijedloge o takvu izvanzemaljskome bolničaru.

NASA je prije planirala pustiti 14-godišnji teleskop Hubble da "umre" kad mu se isprazne baterije, što bi se moglo dogoditi već 2007., ali val prosvjeda znanstvenika i javnosti prisilio je NASA-u da promijeni odluku.

Upravitelj NASA-e Sean O'Keefe rekao je u utorak da njegova agencija sad razmišlja o slanju robotske misije koja će omogućiti dalji rad Hubblea, ali robota treba poslati s novim baterijama i znanstvenim instrumentima prije kraja 2007., a prijedloge za takvu misiju znanstvena zajednica mora dostaviti do sredine srpnja ove godine.

"Vrijeme je presudno", rekao je O'Keefe u Washingtonu.

Hubble je veoma popularan orbitalni instrument koji je od 1990. snimio više od stotinu tisuća fotografija i to dublje u svemiru od bilo kojega prije. Uzbudljive i često slikovite fotografije zadivile su astronome i javnost, a znanstvena zajednica dobila je bolji uvid u ono što leži dalje od našega Sunčeva sustava.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više