NASA kaže da je Columbiji probijeno krilo

NASA-ini stručnjaci rekli su kako su uvjereni da je došlo do probijanja lijevog prostora za kotač svemirske letjelice Columbije što je omogućilo vrelom plinu da uđe u krilo u posljednjim minutama leta, javili su američki mediji.

Analiza je pokazala da je temperatura unutar prostora za kotač bila previše visoka da bi bila izazvana oštećenjem jedne izolacijske pločice.

´Neupitno je da je prostor kotača probijen´, rekao je izvor iz programa svemirskog shuttla. ´Ali kako? Da li je započelo tamo, ili je to bio dio domino efekta?´

Zagrijani plinovi mogu dosegnuti temeperaturu od 1.650 stupnjeva Celzija, a unutarnji zid prostora za smještaj kotača shuttla načinjen je od aluminija čija je točka taljenja oko 660 stupnjeva Celzija.

NASA će nastaviti tragati za uzrokom koji je doveo do proboja prostora za kotač i pokušati dokučiti kako je vreli plin ušao u taj prostor ili u krilo.

NASA će također nastaviti tražiti uzrok katastrofe Columbije i u drugim smjerovima. Analizirat će mogućnost da je došlo do gubitka više zaštitnih keramičkih pločica na donjem dijelu trupa letjelice koji ju štite od visokih temperatura prilikom slijetanja. Drugi smjer je moguće otkazivanje brtvila između vrata i tijela orbitera. Razmatra se i mogućnost gubitka bitnog dijela zaštite od topline na rubovima krila gdje su temperature pri ulasku u Zemljinu atmosferu najviše.

Pročitajte više