NASA objavila fotografije Marsa koje je snimio Opportunity

AMERIČKA svemirska agencija NASA objavila je panoramske snimke Marsa koje je snimio robot Opportunity, što je jednog znanstvenika navelo da tu misiju nazove pravim "Svetim gralom" za geologe.

Fotografije snimljene u boji panoramskom kamerom robota pokazuju krater koji okružuje Opportunity.

Znanstvenici u središtu NASA-e u Pasadeni kažu da su osobito zaintrigirani velikim brojem vanjskih naslaga rude na tlu kratera.

Čini se da je tlo kratera mješavina crvenkastih zrnaca i krupnih sivih zrnaca tla, smatraju stručnjaci NASA-e.

"Za geologe to što mogu vidjeti to nevjerojatno stijenje nešto poput Svetog Grala", kazao je novinarima Jim Bell, vodeći stručnjak NASA-e za kamere.

Opportunity je u nedjelju, samo nekoliko sati nakon uspješnog slijetanja na površinu Crvenog planeta, počeo slati snimke površine Marsa.

U međuvremenu je NASA objavila da se Spirit, prvi robot koji je sletio na Mars, oporavlja nakon što je prošloga tjedna došlo do prekida u komunikaciji sa Zemljom.

Spirit je 3. siječnja sletio na Mars te je na Zemlju poslao zapanjujuće fotografije u boji. Te su fotografije bile odlične kvalitete, ali onda je došlo do prekida u komunikaciji sa Spiritom.

"Spirit je sada bolje, poput pacijenta koji se oporavlja i mi ga vraćamo u dobro zdravstveno stanje", kazala je voditeljica misije Spirit, Jennifer Trosper.

Pročitajte više