NASA planira srušiti ISS u Tihi ocean

NASA namjerava ostaviti u funkciji Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) do kraja 2030. godine, nakon čega je planira srušiti u zabačeni dio Tihog oceana poznat kao Point Nemo.

Radovi na sastavljanu postaje u svemiru započeli su 1998, a od 2000. tamo borave astronauti i provode znanstvena istraživanja. Do sada je na ISS-u boravilo više od 200 astronauta iz 19 različitih zemalja. NASA je priopćila da će ISS zamijeniti komercijalne svemirske stanice u kojima će se, uz međunarodnu suradnju, nastaviti znanstvene studije.

"Privatni sektor je, uz pomoć NASA-e, tehnički i financijski sposoban razvijati te upravljati komercijalnim odredištima u niskoj orbiti. Radujemo se što ćemo podijeliti naše operativno iskustvo s privatnim sektorom kako bismo mu pomogli da razvije sigurne i pouzdane objekte u svemiru", rekao je Phil McAlister iz NASA-e.

Groblje svemirskih letjelica

U Izvješću o tranziciji Međunarodne svemirske postaje NASA navodi kako planira srušiti ISS u udaljenom području Tihog oceana, koje je poznato pod nazivom Point Nemo, te da će do toga vjerojatno doći u siječnju 2031., piše CNN.

Point Nemo, područje nazvano po kapetanu podmornice iz romana Julesa Vernea Dvadeset tisuća milja pod morem, mjesto je u oceanu koje je najudaljenije od kopna i koje već od prije služi kao neka vrsta groblja za svemirske letjelice. Procjenjuje se da su nacije s aktivnim svemirskim programom, poput SAD-a, Rusije, Japana i europskih zemalja, tamo srušile više od 263 komada svemirskog otpada od 1971.

U izvješću se navodi da će ISS izvesti sve potrebne manevre koji će osigurati "siguran ulazak u atmosferu".

Peto stanje materije

Svemirska postaja bila je dom mnogim znanstvenim probojima. Primjerice, NASA-ina astronautkinja Kate Rubins prvi put je 2016. u svemiru sekvencirala DNA, a 2018. je na postaji proizvedeno peto stanje materije - Bose-Einsteinov kondenzat. Astronauti su na ISS-u naučili uzgajati salatu, rotkvice i čili.

Kina je prošle godine lansirala prvi modul svoje svemirske postaje. Iako nije tako velika kao ISS, očekuje se da će kineska svemirska postaja biti u potpunosti operativna do kraja ove godine. Rusija je navela da će 2025. napustiti projekt ISS-a te da planira izgraditi vlastitu svemirsku stanicu koja bi mogla biti lansirana 2030. godine.

Pročitajte više