NASA produžila istraživanje Marsa do rujna

ROBOTI Spirit i Opportunity, koji završavaju svoju glavnu tromjesečnu misiju, istraživat će Mars još pet mjeseci, priopćila je NASA.

Spirit i Opportunity postigli su i više nego što se očekivalo. Spirit je tijekom nedavno završenog tromjesečnog istraživanja prešao više od 600 metara, a Opportunity, koji je na Mars sletio tri tjedna nakon Spirita svoju glavnu zadaću završava 26. travnja.

"S obzirom na golem uspjeh, predloženo je da se misija produži i mi smo to odobrili", rekao je Orlando Figueroa, direktor programa za istraživanje Marsa u NASA-inu sjedištu u Washingtonu.

Istraživanje Marsa trajat će do rujna, a NASA će za misiju odvojiti još 15 milijuna dolara.

"Kad završi 91. dan Opportunityjeva boravka na Marsu, sve podatke koje dobijemo računat ćemo kao bonus", rekao je dr. Firouz Naderi, ravnatelj NASA-ina laboratorija za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni gdje su roboti izgrađeni i odakle se njima upravlja, upozoravajući da roboti rade u vrlo teškim uvjetima.

Roboti su upotrijebili sva sredstva za istraživanje na mjestima na koja su sletjeli i ispitali su najmanje osam lokacija s kojih su poslali vrijedne znanstvene podatke, ističe se u priopćenju NASA-e.

Najveće otkriće, ocjenjuju znanstvenici, bili su dokazi koje je prikupio Opportunity o plitkom slanom jezeru koje je vjerojatno postojalo na području nazvanom Meridiani Planum.

S druge strane planeta, Spirit traži geološke dokaze o postojanju drevnoga jezera koje je nekad možda ispunjavalo krater Gusev.

"Nastavit ćemo ispitivanja i pokušat ćemo shvatiti priču o vodi u krateru Gusev", rekao je dr. Mark Adler iz JPL-a, zamjenik voditelja Spiritove misije.

Jedan od sedam novih ciljeva produžene misije takozvano je Columbia gorje na kojemu bi Spirit mogao pronaći odgovore na ta pitanja. Opportunity ima sličnu zadaću na svojoj strani Marsa. On je u potrazi za geološkim podacima o krateru Endurance.

Među ostalim znanstvenim zadaćama je nastavak istraživanja atmosfere s obje strane planeta.

Pročitajte više