NASA razmišlja ukinuti proračun za sonde Voyager

NASA razmišlja ukinuti proračun za svemirske sonde Voyagere, koje su lansirane prije 28 godina kako bi nadgledale Jupiter, Saturn i Naptun i koje i dalje odašilju podatke iz najudaljenijih kutaka svemira, objavio je u ponedjeljak Washington Post, pozivajući se na dužnosnika te agencije Dicka Fischera.

Zamjenik direktora odjela Zemlja-Sunce, Fischer je za Post priznao da postoji mogućnost ukidanja 4,2 milijuna dolara koji se svake godine odobravaju za legendarni program dviju identičnih sonda u sklopu mjera štednje koje su potrebne kako bi se financirali prioriteti istraživanja svemira koje je odredio američki predsjednik George Bush.

Riječ je o ponovnom odlasku čovjeka na Mjesec do 2020. godine i, dugoročnije, ljudsku misiju na Marsu kojoj bi prethodila misija robota. Zbog toga su stručnjaci odredili 13 "dugih" misija kojima bi se proračun mogao smanjiti ili potpuno ukinuti, među kojima je i VoyageR.

"Moramo odlučiti hoćemo li ostatak proračuna rastezati kako bismo financirali te programe", rekao je Fischer. "Budemo li se vodili tim kriterijima, preporučit ćemo okončanje nekih misija", dodao je, istaknuvši kako NASA još nije donijela odluku, već se ona očekuje do sredine travnja.

Mogućnost ukidanja proračuna za Voyagere izazvala je žestoke prosvjede znanstvene zajednice koja vrlo cijeni znanstvenu važnost tih misija.

Pročitajte više