NASA-ina ultrazvučna tehnika za pregled posade ISS-a mogla bi se koristiti i na zemlji

NOVA ultrazvučna tehnika koju je razvila NASA radi pregleda članova Međunarodne svemirske postaje (ISS) mogla bi pomoći u hitnim slučajevima i na Zemlji, priopćila je NASA.

Postupak je jednostavan i mogu ga naučiti i osobe koje nisu medicinske struke, ističe NASA. Nova tehnika omogućuje prijenos ultrazvučne snimke do stručnjaka, uz pomoć interneta, telefona ili bežičnim prijenosom.

Vjerojatnost da će član posade svemirske postaje imati težih zdravstvenih problema povećava se s trajanjem misije, a kako je oprema za rendgensko snimanje i kompjutorsku tomografiju prevelika i preteška da bi bila instalirana u orbiti, ispituje se mogućnost uporabe ultrazvučnog aparata.

Ultrazvučna tehnika brza je i sigurna, a može poslužiti za dijagnozu niza bolesti: od bolesti mjehura do bubrežnog kamenca.

NASA-ine znanstvenike predvodi dr. Scott Dulchavsky, voditelj Odjela za kirurgiju u bolnici Henry Ford u Detroitu. On i njegovi suradnici razvili su tehniku koja će, kako je rekao Dulchavsky, "povećati izglede u hitnim slučajevima u svemiru i na Zemlji".

Prijenosni ultrazvučni aparati kojima stručnjaci upravljaju na daljinu, u budućnosti će proširiti medicinsku brigu i na nedostupna područja.

Tehniku su prvi isprobali hokejaši detroitskog kluba Red Wings u čiju je svlačionicu postavljen ultrazvučni aparat povezan s bolnicom Henry Ford. Radiolog koji je surađivao s NASA-inim znanstvenicima pomogao je treneru da obavi ultrazvučni pregled ramena, skočnog zgloba, koljena, šake i stopala. Snimke su prenesene do bolnice gdje su pregledane kako bi se potvrdile ili isključile ozljede.

"Ovaj je pokus pokazao da se takav ultrazvučni pregled može koristiti za kontrolu sportskih ozljeda uz minimalni trošak", rekao je Dulchavsky. "Sad ispitujemo satelitsku telefonsku tehnologiju koja bi omogućila širenje ove tehnike za korištenje u ambulantnim kolima ili na mjestu nesreće."

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više