Naseljavanje palestinskih izbjeglica izvan Izraela

IZRAEL predlaže da se palestinske izbjeglice nasele u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u arapskim zemljama uz međunarodnu pomoć, javlja u utorak agencija France Presse pozivajući se na izvore u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova.

Izrael planira u početku međunarodno financiranje za izgradnju u izbjegličkim logorima na pojasu Gaze otkuda bi se izraelska vojska trebala povući 2005. godine.

To bi financiranje trebalo biti nakon toga prošireno na izbjegličke logore na Zapadnoj obali i u arapskim zemljama.

"Plan naseljavanja izbjeglica je u interesu Izraela, Palestinaca i međunarodne zajednice", izjavio je za vojni radio glavni direktor u ministarstvu Ron Prosor.

"Imperativ je za izraelsku državu da pronađe rješenje za problem izbjeglica kako bi se izbjegli zahtjevi za povratkom tih izbjeglica u Izrael", dodao je.

Prema posljednjim podacima UNRWA (UN-ove agencije za palestinske izbjeglice) sudbina 4,2 milijuna palestinskih izbjeglica raseljenih na pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanonu i Siriji kamen je spoticanja za svaki mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca, više od pola stoljeća nakon njihovog egzodusa.

Palestinci koji uživaju potporu arapskog svijeta tražili su opetovano da Izrael prizna pravo na povratak na svoje granice u skladu s rezolucijom 194 Opće skupštine UN-a.

Izrael pak optužuje arapske države i Palestinsku samoupravu da iskorištavaju lošu situaciju izbjeglica da ne čini ništa kako bi ih prihvatili su svoja prihvatilišta.

Pročitajte više