Naser Orić izazvao incident u haškoj sudnici

OPTUŽENI Naser Orić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice, izazvao je u petak incident u sudnici Haškog suda (ICTY) negodujući zbog svjedočenja bosanskog Srbina koji je, po njemu, 1995. sudjelovao u pokolju u Srebrenici.

Tijekom iskaza svjedoka optužbe Nikole Popovića, Orić je iznenada skočio sa stolice i uzviknuo da je Popović "ubio dvije tisuće ljudi" i da "ne želi da mu svjedoči zločinac", javlja agencija Beta.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius pokušao ga je smiriti, naloživši mu da sjedne i prestane govoriti, jer nije dobio riječ, odbivši zahtjev braniteljice Vasvije Vidović da odredi stanku.

Kako je Orić nastavio ponavljati da je svjedok Popović "ubio dvije tisuće ljudi", sudac Agius zaprijetio mu je stavljanjem lisica ili izvođenjem iz sudnice. Dvojica sudskih stražara koji su sjedili uz Orića nisu intervenirali.

Nakon što se Orić smirio, a Popović završio iskaz, drugi branitelj John Jones, rekao je da je ispad optuženog posljedica osjetljivosti zbog genocida nad njegovim narodom počinjenim u srpnju 1995. godine u Srebrenici, u kojem su bosanski Srbi likvidirali više od 7.800 zarobljenih Bošnjaka.

Odvjetnica Vidović je tijekom protuispitivanja Popovića navodila da je on kao vojni policajac sudjelovao u ubijanju u Srebrenici.

Svjedok to je odlučno negirao, ali je potvrdio da je tada bio pripadnik vojne policije Bratunačke brigade VRS i da je 13. srpnja 1995. bio u bazi UN-a u Potočarima, gdje su zarobljeni bošnjački muškarci odvajani od žena i djece.

Orića optužnica tereti za palež i pljačku više srpskih sela u okolici Srebrenice u razdoblju 1992-93. godine, te za nezakonito pritvaranje, mučenje i ubojstva sedmorice Srba.

Pročitajte više