Nastavak rata HRT-a i Silvije Luks: Usprkos PDV-u smanjili smo gubitak

HRT-OVA služba za odnose s javnošću reagirala je na izjavu predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks koja je rekla kako "HRT ne isplaćuje svoje ugovorne obveze prema dobavljačima, autorima i drugima te da nemaju niti za Uskrsnice za zaposlene".

Iz HRT-a smatraju da bi ovakve informacije koje je dala Silvija Luks mogle "u očima javnosti i naših poslovnih partnera stvoriti potpuno pogrešnu predodžbu o trenutačnom HRT-ovom poslovanju", odlučili su javnost upoznati s nekoliko činjenica, s kojima je upoznat i Nadzorni odbor na čijem čelu je Silvija Luks.

Smanjili gubitak usprkos PDV-u

Tako u pet točaka HRT navodi kako su "unatoč novom Zakonu o PDV-u koji je nabavu svih roba i usluga za HRT poskupio za 18 posto gubitak od 105 milijuna kuna u 2009. godini smanjili na 16 milijuna kuna u 2010. godini". Nadalje navode kako su racionalizacijom poslovanja na dan 31. ožujka 2011. godine smanjili dugovanja prema dobavljačima za 142 milijuna kuna u odnosu na godinu dana ranije, a ističu i da sada uredno podmiruju svoje tekuće obveze. smatraju kako je to rezultat "uspostavljene stabilne likvidnosti HRT-a".


Dalje tvrde kako je u prvom kvartalu ove godine HRT poslova s dobiti, te da svakog 25. u mjesecu podmiruju obveze prema vanjskim suradnicima. Na navod Silvije Luks o Uskrsnicama kažu kako u potpunosti "poštuju odredbe kolektivnog ugovora te su uoči Uskrsa isplatili prvu ratu regresa i prigodni poklon bon od 200 kuna koji nije obuhvaćen kolektivnim ugovorom".

Sukob traje od kada je Stipić zatražio ostavku Luks zbog izjave Indexu

Ističu i kako NO HRT-a niti u jednoj odluci ili zaključku koje je donio nije upozoravao na nepravilnosti u radu HRT-a. Sukob između predsjednice NO HRT-a Silvije Luks i vodstva kuće traje već nekoliko dana, a počeo je kada je ona "oprala" šefove HRT-a zbog rastrošnosti da bi v.d. ravnatelj HRT-a Mislav Stipić nakon toga zatražio njezinu smjenu zbog izjava koja je na tu temu dala za Index.

Kulminacija sukoba je bila kada se Stipić pojavio u Dnevniku HRT-a te ponovno zatražio ostavku te optužio Silviju Luks da je iznijela "lažni zaključak" sjednice NO HRT-a.

Pročitajte više