NASTAVAK SJEVERNOIRSKIH PREGOVORA U UTORAK

Nakon neuspjeha pregovora o rješenju sjevernoirske krize, u nedjelju je u Londonu objavljeno da se nova runda razgovora planira za utorak u Belfastu.

Britanski premijer Tony Blair odlučio se na taj korak, iako je pregovore koji su u subotu bez rezultata završili u dvorcu Leeds kod Londona prvobitno bio proglasio "posljednjom šansom".

Blair je u nedjelju istaknuo postignute napretke. Prvenstveno spremnost na razoružanje koju je iskazala IRA.

Vođa umjrenih protestantskih Ulsterskih Unionista, dobitnik Nobelove nagrade za mir, David Trimble također je izrazio optimistično uvjerenje da bi se razoružanje IRA-e moglo provesti.

Međutim, za razliku od razoružanja IRA-e, jedne od glavnih prepreka koje su dosad kočile mirovne pregovore, pozitivan pomak nije se dogodio kod jednog drugog problema: radikalni protestantski DUP, koji je na prošlim regionalnim izborima porazio Trimbleov umjereni UUP, zatražio je dubinske promjene sjevernoirskog mirovnog sporazuma od 1998. godine.

Tako stranka radikalnog protestantskog svećenika Iana Paisleya (78) između ostalog želi provesti da sjevernoirski regionalni parlament u buduće može uložiti veto na odluke regionalne vlade. Međutim, to sa svoje strane ne želi prihvatiti Sinn Fein, najbrojnija katolička stranka bliska IRA-i.

Sjevernom Irskom se već dvije godine ponovo vlada iz Londona. Britanska vlada je suspendirala samoupravljanje Sjeverne Irske 2002. godine, kako bi izbjegla slom katoličko-protestantske regionalne vlade koji je neposredno i nužno prijetio. Regionalna vlada, da bi funkcionirala, mora imati većinu kako u katoličkom tako i protestantskom taboru.

(Hina) xsd

Pročitajte više