NASTAVLJA SE OPĆI ŠTRAJK U NIGERIJI

Opći štrajk u Nigeriji koji je izazvao zabrinutosti za redovitu opskrbu nigerijskom naftom nastavit će se i četvrti, dan nakon što je nigerijski sud u srijedu odbio presuditi o zahtjevu nigerijske vlade da ga proglasi nezakonitim.

Štrajk, prosvjed radi rasta cijene goriva u Nigeriji, paralizirao je većinu proizvodnje u zemlji, no opskrba naftom nije stala.

Zamjenik predsjednika nigerijske krovne udruge sindikata Abdulwadeh Omar nakon odluke suda najavio je da će se štrajk nastaviti i u četvrtak.

Kako je Nigerija je sedmi najveći svjetski izvoznik nafte, zabrinutost glede opskrbe nigerijskom naftom u utorak su u New Yorku potakle porast cijena nafte na rekordnih 54,45 dolara po barelu, no u srijedu se cijena spustila na 52,05 dolara po barelu.

Očekuje se da će nigerijski sindikati prestati sa štrajkom u četvrtak u ponoć, premda su zaprijetili da će ga nastaviti ukoliko vlada nastavi silom suzbijati prosvjed. Sindikati su priopćili da je u ponedjeljak na sjeveru Nigerije jedan dječak ubijen metkom od strane policije .

Nigerijski su sindikati pokrenuli četverodnevni štrajk upozorenja u ponedjeljak unatoč ranijoj presudi suda da ne smiju štrajkati glede pitanja koja nisu povezana s uvjetima rada. Nigerijski je sud u srijedu sindikatima rekao da se trebaju obratiti prizivnom sudu ako žele osporiti raniju presudu.

"Osnovno je da nisu uspjeli potezi vlade da zaustavi štrajk, a mi ćemo nastaviti s našim prizivom", izjavio je Femi Falana, odvjetnik udruge nigerijskih sindikata.

Sindikati zahtijevaju da nigerijska vlada povuče nedavno 20-postotno povećanje cijena nafte i da se cijena nafte vrati na 40 centi po litri. Sindikati tvrde da je poskupljenje pojačalo inflaciju i dodatno osiromašilo većinu Nigerijaca koji preživljavaju s manje od jednog američkog dolara dnevno. U razgovorima između vlade i sindikata do sada nije postignut značajniji napredak.

(Hina) xakoz ydj

Pročitajte više