Nastavljaju se pljačke i napredovanje američkih snaga

NAORUŽANE skupine iračkih civila i dalje nastavljaju pljačkati gradove Iraka dok američke i britanske snage napreduju prema Tikritu, rodnom gradu Saddama Husseina i posljednjem od velikih iračkih gradova kojeg još drže iračke snage.

Humanitarne agencije pozvale su SAD da spriječe bezvlađe koje bi moglo odgoditi isporuku potrebne humanitarne pomoći Iračanima, a američki dužnosnici najavljuju da će se sljedećeg tjedna održati konferencija o budućoj vladi Iraka.

Novinari iz Bagdada izvješćuju o sporadičnoj pucnjavi koja odjekuje u nekim djelovima grada.

Američki vojnici napreduju u subotu prema Mosulu, najvećem gradu na sjeveru Iraka, gdje su se u petak snage lojalne Saddamu Husseinu predale bez borbi. U samom gradu u subotu je relativno mirno, nakon dvodnevnih pljački koje su izbile nakon povlačenja iračkih snaga.

Situaciju u Kirkuku, na sjeveru Iraka, u subotu je relativno mirna nakon što je u petak u gradu vladao kaos, a kurdski se borci počinju povlačiti iz grada, izjavio je u subotu vojni zapovjednik Patriotske unije Kurdistana, general Mam Rostam.

"Situacija je pod kontrolom. Noć s petka na subotu je bila uglavnom mira", kazao je general Rostam.

Još uvijek je ne zna što se dogodilo sa Saddamom Husseinom. Prema nekim informacijama irački je vođa "ranjen ili mrtav".

Američki predsjednik George W. Bush, koji je u petak posjetio ranjen američke vojnike prebačene u SAD, je izjavio: "Ne znam je li Saddam živ ili mrtav. Znam samo da više nije na vlasti".

Prema informacijama američkih obavještajnih službi, Saddam je ubijen u zračnom napadu izvršenom u ponedjeljak na Bagdad, navode u subotu Washington Post i New York Times.

Za sada nema materijalnih dokaza o tome da je Saddam ubijen.

Pročitajte više