VIDEO Novi prosvjedi u Parizu nakon što su policajci palicom silovali mladića

Screenshot, Video: YouTube, Ruptly TV

NAKON što je mladić navodno silovan policijskom palicom, u Parizu su najprije krenuli mirni prosvjedi podrške, a ubrzo su ti isti prosvjedi prerasli u nasilne prosvjede, nalik onim iz 2005. godine.  Nastavljeni su i sinoć u četvrti Argenteuil, kako izvještava Le Parisien.

Nasilni prosvjedi

Prosvjed je, čini se, organiziran putem Facebooka, a namjera prosvjeda je bila da imitira nerede iz 2005. godine. Prem izvještajima svjedoka, 'prosvjednici' su bili naoružani željeznim šipkama i palili su požare. Ubrzo je gusti dim prekrio područje na kojemu se odvijao prosvjed.

Na tu lokaciju je poslano oko 90 policajaca koji su trebali smiriti situaciju, a zapaljena su najmanje dva automobila, kao i velik broj kontejnera za smeće.

Prosvjednici su kamenovali autobus i autobusnu stanicu, pri čemu su ozlijedili vozača autobusa koji je hospitaliziran. Uhićeno je najmanje 11 osoba.

Junak spasio djevojčicu iz gorućeg automobila

U prosvjedima do kojih je došlo u subotu, jedan 16-godišnjak je proglašen junakom nakon što je spasio djevojčicu iz gorećeg automobila.

Emmanuel Toula je izjavio kako je to bio njegov prvi prosvjed te kako je za vrijeme prosvjeda uočio manji automobil koji je bio okružen ljudima koji su palili obližnji kontejner. Ubrzo je iz automobila istrčala žena koja je u naručju nosila dijete.

Kada je pobliže pogledao auto ugledao je još jedno dijete unutra:

"Približio sam se autu i ugledao djevojčicu. Bila je uplašena, a i ja sam se bojao kako će automobil eksplodirati. Imam četiri mala brata i dvije male sestre i nisam je mogao ostaviti tamo," rekao je Emmanuel.

Prosvjednici su ljuljali auto i gurali ga ka gorućem kontejneru i nisu se obazirali na djevojčicu. Emmanuel ju je izvukao iz automobila, a kada su izašli iz automobila, vatra je zahvatila haubu.

Kada ju je izvadio iz automobila, potrčao je dalje od automobila i naletio na suzavac koji su bacili policajci. Nije uspio pronaći njezinu majku, pa je djevojčicu ostavio kod policajca, a policija je pohvalila njegovu hrabrost.
 

Pročitajte više