Nastavljen izdvojeni postupak za zločin na Ovčari

U NASTAVKU izdvojenog suđenja Saši Radaku, optuženom za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, nekadašnji pripadnik Teritorijalne obrane Miroslav Đanković, u prosincu osuđen na 20 godina zatvora za taj zločin, potvrdio je pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu da je kod hangara na Ovčari vidio optuženog Radaka.

"Mislim da sam ga vidio u hangaru ili ispred njega. Gdje točno, ne mogu reći, jer se ne sjećam i ne mogu jamčiti", kazao je Đanković, dodajući da je Radaka upoznao tijekom borbi u Vukovaru 1991. godine "kao izvanredno dobrog ratnika".

Optuženi Radak, koji je naknadno uhićen, te nije suđen sa skupinom od 16 optuženih za zločin na Ovčari, u svojoj obrani je tvrdio da nije kriv, te da je - kao dobrovoljac JNA - bio kod hangara na Ovčari, ali nije sudjelovao u maltretiranju i strijeljanju ratnih zarobljenika.

U nastavku suđenja u utorak, kako je najavio predsjednik sudskog vijeća, sudac Vesko Krstajić, bit će pročitani dokazi izvedeni u osnovnom postupku protiv 16 optuženih, a među ostalim bit će pročitani i iskazi svjedoka iz Hrvatske, zarobljenika koji su preživjeli zločin na Ovčari.

U postupku koji je okončan u prosincu, za zločin na Ovčari osuđeno je 14 optuženih, dok su dvojica oslobođena odgovornosti, a vijeće je osmoricu optuženih osudilo na 20 godina zatvora, trojicu na 15, jednog na 12, jedinu ženu među optuženima, Nadu Kalabu na devet, te jednog na pet godina zatvora.

Pred istim sudskim vijećem, zbog istog zločina u tijeku je i postupak protiv bivšeg pripadnika Teritorijalne obrane Milana Bulića, protiv kojega je suđenje izdvojeno zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više