NASTAVLJEN RAST CIJENA DIONICA

Na svjetskim tržištima dionica prošloga tjedna poslovanje je obilježilo iščekivanje najnovijeg podatka o zaposlenosti u SADu, kako su ulagači u potrazi na signalom da gospodarski oporavak napokon počinje rezultirati zapošljavanjem. Iako je taj podatak, objavljen krajem tjedna, razočarao, burzovni indeksi tjedan su završili s dobicima.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u tome razdoblju svega 0,1 posto, na 10.595 boda. Tehnološki Nasdaq istodobno je ojačao 0,9 posto, na 2.047 boda.

Početkom tjedna objavljen je indeks američkog Instituta za upravljanje nabavom, koji je pokazao najbrži porast od prosinca 1987, dosegnuvši 56,3 indeksna boda, prema u siječnju zabilježenih 52,9. Rast tog indeksa pokazao je da su industrijski proizvođači stekli dovoljno povjerenja u oporavak aktivnosti da su spremni ponovno zapošljavati. Američka vlada, pak, objavila je da je broj novih nezaposlenih u proteklome tjednu smanjen u skladu s očekivanjima. Ulagači su stoga nestrpljivo iščekivali podatak o situaciji na američkom tržištu rada, najavljen za petak, u potrazi za jasnim signalima o kreiranju dovoljnog broja novih radnih mjesta da oporavak američkog gospodarstva postane održiv. "Petak je u žiži pozornosti, svi čekaju izvješće o zaposlenosti u veljači", ocijenio je početkom tjedna čelnik trgovine dionicama pri Victory Capital Managementu, Brian Pears. "U svakom slučaju, tržište je i dalje u fazi konsolidacije koja traje već nekoliko tjedana".

Predsjednik američke središnje banke Fed-a Alan Greenspan pomalo je pridodao zabrinutosti ulagača upozorivši da će Fed jednom morati povisiti kamatne stope. Ta njegova izjava tijekom obraćanja na njujorškom Ekonomskom klubu doprinijela je porastu dolara u utorak na najvišu razinu prema euru u zadnjih godinu dana. "Ukoliko obratite pozornost na gospodarstvo, ono raste po razumnoj stopi, no ne i presnažno", izjavio je John Caldwell, glavni strateg pri McDonald Financial Groupu. "Na tržištu su u cijene dionica uključene mnoge dobre vijesti i postoji rizik pri držanju dionica tako visokih valuacija. Stoga poduzimamo dobitonosne prodaje". Neki tržišni analitičari upozoravaju i da su eventualni dobici na tržištu dionica ograničeni zbog vjerojatnog povećanja kamatnih stopa kasnije ove godine, što uobičajeno smanjuje korporativne zarade.

Krajem tjedna objavljen je podatak o zaposlenosti koji nije ispunio očekivanja tržišnih sudionika, budući je pokazao da je u veljači otvoreno svega 21.000 radnih mjesta, gotovo šest puta manje od procjena.

Europski burzovni indeksi blizu su najviših razina u zadnjih 20 mjeseci, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica proizvođača čipova te rudarskih kompanija, uslijed rekordnih cijena kovina na svjetskom tržištu. Londonski Ftse indeks ojačao je u zadnjih tjedan dana 1,2 posto, na 4.547 bodova. Frankfurtski DAX skočio je gotovo tri posto, na 4.126 bodova.

Jenjavanje sezone objave korporativnih izvješća o poslovnim rezultatima preusmjerilo je pozornost ulagača na makroekonomiju. Većina se nadala da će najnovije izviješće o američkoj zaposlenosti pridodati slici gospodarskog oporavka. No, nakon lošeg podatka ulagači sada vjeruju da Fed možda neće dizati kamatne stope, kako ne bi ugrozio oporavak.

Čak i nakon gotovo jednogodišnjeg uspona cijena dionica, većina stratega i dalje je uvjerenja da će tržišta nastaviti tim smjerom. Neki, međutim, počinju svojim klijentima savjetovati rezanje ulaganja u ciklične dionice budući je sve više dokaza da su vodeći ekonomski pokazatelji dosegli vrhunac. "Vodeći pokazatelji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) dosegli su vrhunac u prosincu i siječnju. Ciklične dionice uobičajeno dosežu vrhunac dva do tri mjeseca nakon toga. Povijesno gledano, kako su vodeći pokazatelji dosizali vrhunce, tako je i rast zarada na cikličnim dionicama dosezao maksimum", kaže Andrew Garthwaite, strateg CSFB-a.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je prošloga tjedna čak 4,5 posto, na 11.537 bodova, najvišu razinu od lipnja 2002.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više