Nastavljena suđenja na Haškom sudu

SUĐENJEM prijedorskom liječniku Milomiru Stakiću za genocid pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) nastavljen je u srijedu, nakon dvotjednog blagdanskog prekida, ovogodišnji rad Haškog suda..

U četvrtak se, izvođenjem novog tužiteljskog svjedoka, nastavlja i suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i Kosova. Posljednji tužiteljski svjedok u prošloj godini bio je ratni dubrovački gradonačelnik Pero Poljanić.

U hrvatskom dijelu suđenja, koje je počelo koncem rujna, tužitelji su izveli ukupno 16 svjedoka, a u sudnici su se smijenili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Nikola Samardžić, vođe hrvatskih Srba, srpski novinari i obavještajci, pripadnici srpskih snaga.

Bivši vođa pobunjenih krajinskih Srba Milan Babić koji je u početku svjedočio uz punu zaštitu identiteta, po ocjeni tužitelja, toliko je uvjerljivo teretio Miloševića da su najavili odustajanje od 14 drugih svjedoka.

Prvotno je bilo najavljeno da će tužiteljstvo u hrvatskom dijelu suđenja izvesti ukupno 71 svjedoka.

Dosadašnji svjedoci, od kojih većina Srbi, opisali su svaki iz svoje pozicije vojnu i financijsku umiješanost Srbije i njezinih snaga u zločine u Hrvatskoj, te Miloševićevu kontrolu nad događajima.

Dok su tužitelji ustrajno poput mozaika gradili sliku Miloševićeve odgovornosti, bivši jugoslavenski predsjednik, koji sud smatra nelegalnim a tužiteljstvo ´Orwellovim ministarstvom istine´, ustrajao je na tezi da su rat izazvale sile izvana (osovina Vatikan- Bonn-Washington) oslanjajući se na unutarnje secesionističke snage u Jugoslaviji i to one poražene u Drugom svjetskom ratu, dok su Srbi vodili jedino ´obrambeni rat´.

Prije hrvatskog dijela suđenja tužiteljstvo je, dokazujući Miloševićevu odgovornost za zločine na Kosovu, izvelo ukupno 124 svjedoka.

Suđenje Miloševicu započelo je 12. veljače prošle godine, a prekidano je više puta zbog Miloševićevih zdravstvenih problema - od povišenog tlaka do iscrpljenosti, pa je sudsko vijeće odlučilo uvesti sporiji ritam uz četverodnevne stanke svaka dva tjedna.

Pročitajte više