Nastavljene borbe u Bagdadu, traga se za Saddamom

AMERIČKI marinci vodili su u četvrtak ujutro žestok okršaj s iračkim snagama u sjeverozapadnom dijelu Bagdada, uz obalu rijeke Tigris. Borbe su vođene i u sjeveroistočnom djelu grada, dok je periferija bila izložena zračnim udarima koalicijskih snaga.

Američki zrakoplovi napali ciljeve u dijelovima Bagdada koje kontroliraju arapski dobrovoljci koji su došli u Irak kako bi pomogli iračkim snagama u borbi protiv invazijskih američkobritanskih snaga.

Neirački arapski borci, vjeruje se da ih ima na tisuće, patroliraju ulicama u četvrti Mansur koja se nalazi zapadno od rijeke Tigris, nedaleko sjedišta iračke obavještajne službe. Oni isto tako kontroliraju ulice u četvrtima Aadhamiya i Waziriya sjeverno od središta grada.

Na ulicama Bagdada nalaze se napušteni komadi iračkog topništva i bacača projektila, ali nema iračkih vojnika.U gradu se čuje sporadična snajperska paljba, javljaju dopisnici.

Atmosfera u većem dijelu grada je i dalje napeta, a skupine pljačkaša, opremljene čekićima i pilama, pretražuju napuštene javne zgrade.

Dopisnik BBC-a javio je da su se američke snage u jednoj od Saddamovih predsjedničkih palača sukobile s Republikanskom gardom.

"Nakon što su osigurali područje oko palače došla je zapovijed da marinci pretraže obližnju džamiju jer bi se u njoj mogao skrivati Saddam Hussein", javio je Willis.

Marinci vjeruju da bi se Saddam mogao skrivati u toj džamiji, javio je novinar BBC-a David Willis. 

U okršaju marinaca s iračkim snagama jedan je američki vojnik poginuo od šrapnela.

Džamija u kojoj se traga za Saddamom nalazi se u dijelu Bagdada poznatog kao Aadhamiya.


Marinci patroliraju i područjem Spomenika mučenicima i za sada ne nailaze na nikakav otpor, a mirno je i u samom središtu grada.

Nakon tri tjedna rata koalicijske snage ušle su u srijedu u Bagdad i sada kontroliraju njegov veći dio.

Humanitarna kriza narasta zbog sloma poretka

Humanitarne agencije Ujedinjenih naroda upozorile su  kako pljačka i slom reda i zakona prijeti humanitarnom krizom, dok se njihove operacije ometaju i pozvale su okupacijske snage u Iraku da pruže nužnu sigurnost njihovom radu.

Slom civilnih vlasti u dva najveća grada Bagdadu i Basri moraju rješavati okupacijske vojne snage Sjedinjenih Država i Velike Britanije koje su prema međunarodnom pravu odgovorne za sigurnost civilnog stanovništva, rekao je u Ammanu glasnogovornik UN-ovog Humanitarnog koordinatora za Irak (UNHCOI).

Vrlo teški uvjeti u kojima rade bagdadske bolnice pojačan je slomom reda i zakona koji sprječava da bolničko osoblje dođe do bolnica, rekao je David Wimhurst.

WHO će hitno dopremiti 50 kirurških kompleta dovoljnih za 5.000 kirurških intervencija i postopeartivnu njegu.

Pročitajte više