Nastavljeni zračni napadi i bombardiranja Bagdada

INTEZIVNA topnička vatra otvorena je nad južnim predgrađima Bagdada, a u središtu grada čule su se tri snažne eksplozije nakon što su zrakoplovi američkobritanskih invazijskih snaga nisko nadlijetali irački glavni grad, javio je Reuters.

Snažne eksplozije čule se se na južnim i zapadnim dijelovima grada, a aktivirala se i iračka protuzračna obrana.

Američke snage 12. dana rata stigle su na 80 kilometara od Bagdada, gdje se protiv Republičke garde i drugih iračkih snaga bore za most na Eufratu kod Hindiye, između Kerbale i Hille.

Treća pješačka divizija američke vojske 25-milimetarskim topovima i strojnicama pokušava osvojiti most koji iračke snage brane iza zidova od cigle pješačkim oružjem i raketnim bacačima, javio je AP.

Ista agencija tvrdi da su američke snage ubile najmanje 15 i zarobile nekoliko desetaka pripadnika Republičke garde, najbolje obučenih i opremljenih snaga iračkog predsjednika Sadama Huseina. Zarobljeni Iračani rekli su da pripadaju brigadi Nabukodonosor iz Sadamovog rodnog grada Tikrita.

U Bagdadu su napade britansko-američkih snaga na zapovjedna i kontrolna mjesta iračkih snaga istodobno izvodili brojni bombarderi B-1, B-2 i B-52, priopćilo je američko Središnje zapovjedništvo.

U raketnom napadu tijekom noći na zgradu iračkog ministarstva informiranja izbio je požar u trgovačkom centru u obližnjoj ulici 28. travnja, nazvanoj po Sadamovom rođendanu, a kasnije je, prema iračkim tvrdnjama, pogođena i zgrada pošte.

Američki zrakoplovi u ponedjeljak su napali iračke položaje nedaleko od grada Kalaka na sjeveru Iraka, čime su pomogli kurdskim snagama koje nastoje zauzeti teritorij pod iračkom kontrolom, javlja AP.

Prema istoj vijesti, irački su vojnici pod neprekidnom vatrom napustili svoje položaje na planinskom prijevoju zapadno od rijeke Zab.

Associated Press također procjenjuje da se snage iračke vlade možda povlače prema najvećem gradu u sjevernom Iraku Mosulu, tvrdeći da se posljednjih dana na granici s područjem pod kontrolom Kurda vidi sve manje iračkih vojnika.

U bombardiranju Bagdada poginulo je šestero iračkih civila, a nekoliko desetaka ih je ozlijeđeno, izvijestili su bolnički izvori.

Ravnatelj bolnice Al-Kindi, Kamal Askar, rekao je za France presse kako su svi ozlijeđeni zbrinuti te da su u bolnicu dovezeni iz perifernog dijela Bagdada Al-Amina.

Šest kuća potpuno je uništeno od posljedica eksplozija bombi kojima je zasuta cijela četvrt, kazao je novinar koji se zatekao na mjestu događaja.

Pročitajte više