Nastavljeno američko-tursko cjenjkanje

TURSKI ministar gospodarstva Ali Babacan priopćio je da bi Ankara i Washington mogli okončati svoje cjenjkanje oko dolaska desetina tisuća američkih vojnika na jugoistok zemlje u nekoliko sljedećih dana.

Čelnik vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP) Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će turska odluka zavisiti od toga hoće li SAD prihvatiti zahtjeve vlade u Ankari za pružanje pomoći. Turska je od najveće svjetske supersile zatražila 10 milijardi pomoći i 20 milijardi dugoročnog kredita.

Amerikanci su, međutim, ponudili 6 milijardi dolara pomoći, a detalji oko velikog ´kreditnog lanca´ Turskoj nisu još poznati. U svakom slučaju, američko-turski nesporazumi usporili su planove vojnih stratega Pentagona da na turskom tlu rasporede između 40 i 80 tisuća vojnika, te velike količine naoružanja i vojne opreme.

Ako ne dođe do brze nagodbe Washingtona i Ankare ugrozilo bi se iskrcavanje američkog naoružanja i opreme u turskoj sredozemnoj luci Iskenderun. Prema tom odredištu, kako tvrde turski vodeći listovi, krenula su još 34 američka broda krcata oružjem i vojnom opremom.

Pročitajte više